Evžen Korec: ČNB šlápla na plyn zdražování hypoték, vyšší sazby dále zhorší dostupnost vlastního bydlení

Evžen Korec: ČNB šlápla na plyn zdražování hypoték, vyšší sazby dále zhorší dostupnost vlastního bydlení

Další zhoršení dostupnosti vlastního bydlení. Takové následky bude mít dnešní opětovné zvýšení základních úrokových sazeb. Česká národní banka (ČNB) zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o půl procentního bodu na rovných pět procent. To je nejvíce od roku 2001. Od těchto sazeb přitom komerční banky odvozují výši úroků poskytovaných klientům. Je tak jasné, že kromě spotřebitelských půjček a hypoték zdraží i firemní úvěry. To kromě jiného zhorší ekonomickou situaci mnoha firem, kterým se prodraží úvěrové financování podnikání či investic.

Hypotéky jsou letos nevídaně drahé, získat je za méně než pět procent je takřka nemožné. Ještě loni na jaře přitom byly hypoteční sazby na polovině. Dnešní rozhodnutí centrálních bankéřů je jasným signálem pro další zdražování, což ovlivní stovky tisíc domácností.

Nový byt na hypotéku dlouhodobě kupuje polovina klientů, podle našich odhadů ale nejméně polovina z nich na ni nově nedosáhnou. Nejde jen o neustálé zdražování, ale také staronová přísnější pravidla pro žadatele o hypoteční úvěr. Ta mají z rozhodnutí ČNB platit už od zítřka, tedy od 1. dubna. Banky budou muset stejně jako před příchodem koronavirové krize přísněji posuzovat finanční situaci žadatelů, hlavně s ohledem na jejich celkové zadlužení v poměru k příjmům. Zásadní je také to, že banky budou moci lidem starším 36 let půjčit maximálně 80 procent hodnoty nemovitosti. U bytu za šest milionů korun tak bude muset zájemce přihodit minimálně 1,2 milionu korun ze svého, což bude pro mnoho žadatelů velký problém.

Zlé časy nastanou také těm, kterým letos končí fixační období. Takových domácností jsou desítky tisíc. Zatímco ještě před pěti lety jim banky nabídly dvouprocentní úrok, letos už se pod pětiprocentní hranici nejspíš nepodívají. Reálně to znamená, že jim měsíční splátka vzroste i o tisíce korun, ročně pak jejich rozpočty zdražení hypoték zatíží desítkami tisíc korun. S ohledem na extrémní růst dalších nákladů, nejen cen energií ale také například potravin, je otázkou, kolik lidí splácení nezvládne a o svůj vysněný domov přijde. Jedno je jisté, lehké období nás nečeká.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

31. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1623 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál