Jan Vejmělek: Válka na Ukrajině a rostoucí inflace sníží náladu amerických spotřebitelů

Jan Vejmělek: Válka na Ukrajině a rostoucí inflace sníží náladu amerických spotřebitelů

Vojenský konflikt na Ukrajině v kombinaci s rostoucími cenami pro spotřebitele, zejména pokud jde o energetické komodity, se promítá do zhoršení spotřebitelské důvěry. To pro Německo i Spojené státy ukážou dnes zveřejňovaná data.

 

 

 

Zhoršuje se i nálada mezi německými domácnostmi

V minulém týdnu publikované indikátory sentimentu ukázaly, že dopad vojenského konfliktu se dotknul jak spotřebitelské důvěry, tak negativně dopadl i na náladu podnikatelů. Spotřebitele na obozu stranách Atlantiku trápí zejména rychle rostoucí ceny, a to zejména energetických komodit a potravin. Pokles spotřebitelské důvěry tak dnes potvrdí jak německý GfK index za duben, tak americká březnová statistika od Conference Board. Na rozdíl od obdobného ukazatele University of Michigan ale zatím neindikuje recesi. Trh práce totiž zůstává silný, zejména při pohledu na zaměstnanost a v podstatě i pokud jde o výdělky. Pokles ale zaznamenán bude. Je jasné, že výdělky nedrží s inflací krok. Pokud jde o spotřebitelskou důvěru University of Michigan, ta dává větší váhu spotřebním výdajům, zejména za automobily. Každopádně její finální březnové číslo bude zveřejněno v pátek, kdy se zároveň dočkáme i březnových statistik z amerického trhu práce.

Do dnešního dne vstupují trhy pozitivně. Příslib dalších diplomatických jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a pokračující pokles cen komodit se promítá do rostoucích akciových trhů v Asii i vyšších futures na evropské a americké indexy. Dolar drží silnější pozice pod 1,10 USD/EUR, pro středoevropské měny se jedná o povzbudivé prostředí.

Vstup finančních trhů do nového týdne se vydařil

Do nového týdne vstoupily finanční trhy celkem optimisticky. Asijské akciové indexy sice ještě byly včera pod prodejním tlakem, když kvůli šířícímu se covid-19 byla do lockdownu uvrhnuta Šanghaj. V průběhu evropské seance se ale již začal prosazovat na akciových indexech rostoucí trend, naopak ceny komodit vesměs (s výjimkou plynu) klesaly. Na globálních úrokových sazbách a výnosech státních dluhopisů byla po jejich vzestupu v minulém týdnu dnes patrná stabilizace. Stabilní byl i kurz eura vůči dolaru, a to těsně pod 1,10 USD/EUR. Regionální měny lehce ztrácely, výjimkou byla koruna, která většinu dne oscilovala v pásmu 24,60-24,70 CZK/EUR. V samotném závěru seance se jí podařilo se dostat těsně pod 24,60.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

29. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1513 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál