Jozo Perić: Nedostatek potravin v roce 2022?

Jozo Perić: Nedostatek potravin v roce 2022?

Podle rychlého hodnocení dopadu války na obchod a rozvoj, které provedla UNCTAD 16. března, se stav světové ekonomiky rychle zhoršuje. Jejich hodnocení dopadu ukrajinského konfliktu na obchod a rozvoj ověřuje rychle se zhoršující prognózu světové ekonomiky, kterou podporují rostoucí náklady na potraviny, pohonné hmoty a hnojiva. Situace se týká zejména afrických a nejméně rozvinutých zemí.

Generální tajemnice UNCTAD Rebeca Grynspanová ve svém prohlášení2 uvedla: "Válka na Ukrajině má obrovské náklady v podobě lidského utrpení a způsobuje otřesy ve světové ekonomice." "Všechny tyto otřesy ohrožují úspěchy dosažené při zotavování z pandemie COVID-19 a blokují cestu k udržitelnému rozvoji."

V potravinářském průmyslu jsou Ukrajina a Rusko významnými účastníky. Připadá na ně 53 % celosvětového obchodu se slunečnicovým olejem3 a semeny a 27 % celosvětového obchodu s pšenicí.

Toto rychle se měnící prostředí je zvláště znepokojivé pro rozvojové země. Více než třetina africké pšenice se dováží ze dvou konfliktních zemí, včetně mnoha nejchudších zemí světa. U 15 z nich je to více než 50 %.

Je zřejmé, že došlo k nárůstu během globální finanční krize, která v roce 2009 odezněla. K dalšímu nárůstu došlo během arabského jara (prosinec 2010 - prosinec 2012). V důsledku expanzivní fiskální a měnové politiky a spekulací Fedu došlo k prudkému nárůstu cen. Během krize COVID-19 byl nový nárůst cen způsoben fiskálními stimuly v některých zemích, ultra uvolněnou měnovou politikou, hromaděním zásob a omezením vývozu ze strany některých zemí.

Nejnovějším problémem je ruská invaze na Ukrajinu.

Všechny komerční trasy procházející přes Rusko a Ukrajinu se komplikují kvůli restriktivním kontrolám vzdušného prostoru, nejistotě dodavatelů a obavám o bezpečnost. Euroasijský pozemní most zahrnuje tyto dva státy jako klíčovou geografickou součást. V roce 2021 se po železnici přesunulo 1,5 milionu kontejnerů nákladu z Číny na západ do Evropy. Pokud tato čísla připočteme k poptávce po nákladní dopravě mezi Asií a Evropou, dostaneme se na již tak přeplněnou obchodní trasu s nárůstem o 5 až 8 %.

Vezmeme-li v úvahu současnou ruskou invazi na Ukrajinu a možnost, že ovlivní letošní úrodu, měli bychom očekávat, že nedostatek potravin bude trvat ještě nejméně rok. Kvůli obtížím s osevem by se zvýšila průměrná cena položek z jiných zdrojů a jako první budou postiženy národy s nedostatkem zemědělské produkce.

Těžit z toho budou země jako Argentina, Turecko, Francie a Maďarsko, protože společně produkují 15 % slunečnicového oleje. Také společnosti jako Cargill, která je zodpovědná za 25 % veškerého vývozu obilí z USA a je jednou z největších potravinářských společností na světě.

 

 

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

28. března 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1768 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál