Bohumil Trampota: PMČR: Očekáváme meziroční růst hospodaření a návrh dividendy 1 310 CZK

Bohumil Trampota: PMČR: Očekáváme meziroční růst hospodaření a návrh dividendy 1 310 CZK

Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme, že bude pokračovat trend poklesu spotřeby klasických cigaret, který bude částečně kompenzovat nárůst prodaných zahřívaných náplní. Hospodaření stále trpí poklesem prodejů zejména v příhraničních oblastech. Předpokládáme, že spolu s výsledky za druhou polovinu loňského roku, respektive za celý rok 2021 dojde k návrhu dividendy. Tu očekáváme ve výši 1 310 CZK na akcii.

Hospodaření: Celkové tržby za druhou polovinu minulého roku odhadujeme na 9,6 mld. CZK, což odpovídá meziročnímu růstu o 3,4 %. Předpokládáme, tak jak to ukazuje trend posledních období, že dojde k dalšímu poklesu tržního podílu klasických cigaret. V našich odhadech by to mělo být ke 30 %. To bude ale aspoň částečně kompenzovat nárůst tržního podílu zahřívaných náplní, který velmi konzervativně odhadujeme na 12 %. Velmi podobný by měl být i vývoj na Slovensku: pokles podílu cigaret ke 40 % a růst zahřívaných produktů přes 12 %. Provozní zisk za druhé pololetí by podle našich odhadů měl v meziročním srovnání vzrůst o 6,6 % na 2,4 mld. CZK. Čistý zisk by pak měl dosáhnout 1,9 mld. CZK (3,8 % y/y).

Dividenda: Společnost PMČR je brána investory jako dividendová akcie. Proto na úterním reportu bude nejsledovanější návrh dividendy ze zisku minulého roku. Jako základna pro výpočet dividendy slouží čistý zisk (nekonsolidovaný) za celý rok. Reportovaná čísla za první polovinu roku a naše odhady za druhé pololetí naznačují dividendu ve výši 1 310 CZK na jednu akcii. To při srovnání s aktuální tržní cenou znamená hrubý dividendový výnos 7,7 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3001 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál