Michal Brožka: Dnes je na programu summit NATO a zasedání Evropské rady

Michal Brožka: Dnes je na programu summit NATO a zasedání Evropské rady

Předběžné indexy nákupních manažerů v eurozóně i USA za březen ukážou aktivitu a důvěru v sektoru výroby i služeb. Údaje již mohou částečně reflektovat kritickou geopolitickou situaci, což je z pohledu finančního trhu relevantní. Nicméně samotný konflikt a prognózy jeho vývoje mají hlavní slovo. Dnes začínající summit NATO by mohl přinést nové impulsy a sledováno bude i zasedání Evropské rady. Indexy ekonomické důvěry v ČR za březen pravděpodobně ukážou z důvodu války na Ukrajině výrazný pokles.

 

Indexy nákupních manažerů mají důvod klesat

Pokračující válka na východě Ukrajiny udržuje averzi vůči riziku na vysokých úrovních. Dvoudenní summit zemí NATO začínající dnes by mohl přinést nová prohlášení či opatření a zavdat tak i impuls pro vývoj na trzích. V Evropě bude sledováno zasedání Evropské rady, kde na programu bude „strategická autonomie“, tedy nezávislost v strategických oblastech jako je obrana a bezpečnost či energetika. Zasedání také bude signalizovat další vývoj fiskální politiky, od kterého se očekává po dosavadní expanzi směr k neutrálnímu nastavení. Shodou okolností zítra má být oznámena dohoda mezi EU a USA o dodávkách LNG.

Od indexů nákupních manažerů v eurozóně i USA se čeká pokles. Válka na Ukrajině a související růst cen energií pravděpodobně bude i na těchto předstihových indexech již nyní znát. Navíc se zřejmě připojí i vliv pravděpodobně opět se zhoršujících dodavatelských řetězců, a to jednak vlivem covidové situace v Číně, ale částečně i války na Ukrajině. Zatím by ale indexy měly stále ukazovat pokračující expanzi. To, jak negativně firmy a domácnosti vnímají poslední vývoj, odhalí indikátory důvěry v ČR. Zde lze s ohledem na kontext očekávat výrazný pokles.

Důvěra spotřebitelů propadla zpět „do covidu“

Averze vůči riziku se včera mírně zvýšila, když hlavní pozornost stále směřovala na válku na Ukrajině. Rusko vneslo na trh s energiemi dodatečnou nejistotu, když oznámilo, že za dodávky plynu bude požadovat platby v rublech. Vliv tohoto opatření je přinejmenším diskutabilní. Plyn v reakci na zprávu zdražil o cca 20 %, ale brzy většinu včerejších zisků umazal.

Z makroekonomických dat zaujal propad spotřebitelské důvěry v eurozóně za měsíc březen. Ta se snížila výrazně pod odhady na úroveň nejnižší od května 2020, kdy obavy z pandemie byly těsně za vrcholem. Silný pokles jde na vrub stagflačním obavám vyvolanými eskalací konfliktu na Ukrajině.

Akciové trhy klesaly. Cena ropy Brent vzrostla ze 115 USD/barel na 121 USD/barel. Dolar po předvčerejším oslabení vůči euru opět posílil k 1,098. Středoevropské měny vůči euru slábly. Nicméně koruna si ještě dopoledne připisovala zisky, takže oproti včerejším ranním úrovním dnes začíná jen nepatrně slabší na 24,70 EUR/CZK.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3458 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál