Jan Vejmělek: Vojenský konflikt na Ukrajině vystrašil především domácnosti

Jan Vejmělek: Vojenský konflikt na Ukrajině vystrašil především domácnosti

Březnový konjunkturální průzkum byl prvním, který zachytil na indikátorech důvěry první dopady vojenského konfliktu na Ukrajině. Bez překvapení důvěra v tuzemské ekonomice jako celku v březnu klesla, a to kvůli hodnocení situace v obou hlavních složkách – podnikatelů i spotřebitelů.

Kombinace obav z dopadu války na Ukrajině a rychle stoupající inflace se dramaticky podepsaly na náladě českých domácností. Tuzemská spotřebitelská důvěra spadla na nejnižší hodnotu za posledních téměř deset let, od ledna 2013. Domácnosti se obávají jak zhoršení celkové makroekonomické situace v tuzemsku, tak samozřejmě i jejich vlastní finanční situace.

Podnikatelská důvěra též poklesla, když největší obavy z dopadu konfliktu mají průmyslníci. Kvůli situaci na Ukrajině se pro nejbližší měsíce obávají poklesu poptávky i vlastní produkce, a to v situaci všeobecného a dramatického růstu cen vstupů. Obdobné obavy vyjadřují stavebníci a obchodníci. Naopak v oblasti vybraných služeb nálada proti únoru dokonce mírně vzrostla.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2504 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál