Jan Vejmělek: Konflikt na Ukrajině dělá vrásky zejména spotřebitelům

Jan Vejmělek: Konflikt na Ukrajině dělá vrásky zejména spotřebitelům

Dnešek přinesl sérii sentiment indikátorů za březen. Tedy za měsíc, který již byl poznamenán válečným konfliktem na Ukrajině. Zveřejněné PMI z průmyslu i sektoru služeb ve velkých evropských ekonomikách (Německo, Francie) i za eurozónu jako celek samozřejmě potvrdily negativní dopad. Nicméně tržní očekávání byla výrazně horší. Indexy sice klesly, stále se ale nacházejí bezpečně v pásmu zvyšující se aktivity. Odpolední americká data dokonce přinesla zlepšení nálady na druhé straně Atlantického oceánu.

Ukrajinské dění samozřejmě zhoršilo náladu i českým průmyslníkům, jak odhalil březnový konjunkturální průzkum. Ale opět se nejednalo o velké drama. To bylo naopak patrné u tuzemské spotřebitelské důvěry, která zaznamenala pád na nejnižší úroveň za posledních téměř deset let. Důvodem je obava domácností z dopadu válečného konfliktu a rychle rostoucí inflace.

Globální i lokální trhy si dnes vybíraly oddechový čas. Dnešek i zítřek je na úrovni EU či NATO věnován diplomatickým jednáním, z válečné fronty dnes zásadně nové informace nepřicházely. Akciové trhy ve světe v podstatě stagnovaly a klid byl na trhu eura s dolarem, kde se kurz držel stabilní těsně pod 1,10 USD/EUR. Klid panoval i na regionálních trzích, koruna se držela u 24,70 CZK/EUR. Nadále ale pokračoval vzestup tržních úrokových sazeb před zasedání bankovní rady ČNB příští čtvrtek. Ode dneška mají ale centrální bankéři naordinovanou mediální karanténu.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3043 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál