Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Podstatný meziroční růst hospodaření, silný výhled, vyšší dividenda

Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Podstatný meziroční růst hospodaření, silný výhled, vyšší dividenda

Výsledky hospodaření: Výsledky České zbrojovky (CZG) za celý minulý rok podstatně vzrostly. Je to dáno zejména konsolidací akvírovaného Coltu a silnou poptávkou ve všech zemích CZG. Vedení Zbrojovky zároveň představilo silný výhled na tento rok. Navrhne akcionářům dividendu 25 CZK. Zbrojovka dnes oznámila opravdu dobé výsledky, vysokou dividendu a výhled, který je nad očekáváním trhu.

Za růstem celkových tržeb o 56,7 % na 10,7 mld. CZK je růst počtu prodaných zbraní, konsolidace Coltu a vyšší prodeje ve všech zemích, kde Zbrojovka působí. Společnost prodala za minulý rok 627,5 tis. kusů výrobků, což je v meziročním srovnání nárůst o 34,2 %. Tak jako vždy jsou hlavním trhem CZG Spojené státy. Tamní výnosy vzrostly o 38,7 % a tvoří 58,5 % celkových tržeb. Za tím je již zmíněná konsolidace Coltu (od května 2021) a silná civilní poptávka v USA. Výnosy na domácím trhu vzrostly o 151 % vzhledem ke zvýšeným dodávkám pro Armádu ČR. Ostatní evropské tržby narostly o 12,5 %. Výnosy generované v Africe vzrostly o 81,6 %, kdy pozitivním faktorem byly dodávky pro ozbrojené složky.

Asijské prodeje předvedly podobný růst (86,2 %), když byla vysoká poptávka jak z civilního sektoru, tak z ozbrojených složek. Reportovaná EBITDA je 1,8 mld CZK (24,2 % y/y). Ale upravená EBITDA o poradenské služby týkající se akvizice Coltu a odpis zmařené investice Little Rock a přecenění zásob Coltu vzrostla v meziročním srovnání o téměř 50 % na 2,17 mld. CZK. Upravený čistý zisk o náklady na emisi dluhopisů a přecenění položky earn-out, týkající se vypořádání akvizice Coltu, je 1,16 mld. CZK (71,6 % y/y). Reportovaný čistý zisk je 1,01 mld. CZK (-4,3 % y/y).

Celoroční cíle: Zbrojovka překonala svůj cíl na tržby (10,34-10,64 mld. CZK) a u EBITDA je blízko horní hranice původního cíle (1,99-2,19 mld. CZK). Zbrojovka plánuje v letošním roce dosáhnout tržeb 14,4 – 14,8 mld. CZK (meziroční růst o 35-39 %) a zisku EBITDA 3-3,3 mld. CZK (růst o 36-50 %). V našich projekcích jsme čekali 13 mld. CZK u tržeb na 2,9 mld. CZK u EBITDA. Ve srovnání s očekáváním trhu (13,3 a 2,8 mld. CZK) jsou aktuální cíle asi 10 % vyšší. Rizika, a to na obě strany, spojená s celoroční projekcí se týkají zejména bezpečnostní situace na Ukrajině.

Dividenda: Vedení společnosti navrhuje akcionářům ke schválení dividendu ve výši 25 CZK po 7,5 CZK vyplacených vloni. To znamená slušný hrubý výnos 4,2 %. Výplatní poměr asi 72 % čistého zisku je podstatně vyšší než záměr distribuovat mezi akcionáře minimálně třetinu zisku.

Zadlužení (čistý dluh / EBITDA) vzrostlo na 1,4x z 0 na konci předchozího roku (2020) kvůli akvizici Coltu. Zbrojovka také plánuje zvýšit svůj podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně Spuhr i Dalby z 25 % na 40 %. Transakce by měla být částečně financována také dluhem, takže by mohlo dojít ke zvýšení zadlužení. Nicméně vzhledem k silné pozici Zbrojovky a schopnosti generovat hotovost podstatný nárůst nečekáme. Zadlužení považujeme za komfortní.

Česká zbrojovka se také přejmenuje na Colt CZ Group.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

24. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2821 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál