Jana Steckerová: Důvěra spotřebitelů v eurozóně se zhorší

Jana Steckerová: Důvěra spotřebitelů v eurozóně se zhorší

Americké prodeje nových domů v únoru zřejmě v meziměsíčním srovnání stagnovaly. V nadcházejících měsících je bude podporovat dobrá situace na trhu práce, hypoteční sazby ale porostou. Na evropskou spotřebitelkou důvěru v březnu podle našeho odhadu dopadl růst cen energií i obavy z vývoje rusko-ukrajinského konfliktu. Čeká jí tedy pokles. Euro tak důvody k posilování bude dnes hledat jen obtížně.

 

Americké prodeje nových domů po lednovém záporu na nule

Prodeje nových domů ve Spojených státech by podle našeho odhadu měly po únorovém propadu stagnovat. Hypoteční sazby zůstávají nízké, přestože jsou již méně atraktivní a dále porostou. Zároveň se ale zlepšuje situace na trhu práce, což nákupy nemovitostí podporuje. Po silném nárůstu po skončení covidových lockdownů prodeje nemovitostí výrazně poklesly. Na konci loňského roku opět akcelerovaly, přičemž v nadcházejících měsících očekáváme jejich stabilizaci okolo 700 tisíc. Z pohledu finančních trhů však dnešní statistika bude patřit k méně zajímavým. Dolar tak bude stále spíše pod vlivem očekávání rychlého zvyšování úrokových sazeb v USA.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně zřejmě poklesne z únorových -8,8 bodu na -9,3 bodu. Bude to odrazem rostoucích cen energií i nejistoty spojené s dalším vývojem rusko-ukrajinského konfliktu. Naakumulované úspory domácností (6,5 % HDP v Q3 21) by společně s dobrými vyhlídkami na trhu práce mohly částečně negativní vliv vysoké inflace tlumit. Společné evropské měně však dnešní data pravděpodobně k ziskům nepomohou. Vylepšit by to mohla šéfka ECB Lagardeová, která by dnes měla vystoupit. Ta však zřejmě pouze zopakuje, že úrokové sazby půjdou nahoru, až ECB ukončí nákupy aktiv, přičemž současná situace je opředená vysokou mírou nejistoty.

Maďarská centrální banka bude měnovou politiku utahovat více a déle

Kurz koruny si včera vybíral oddechový čas. Domácí měna po většinu dne oscilovala kolem hladiny 24,70 CZK/EUR. Žádná česká data zveřejněna nebyla a silnější impulzy nepřicházely ani z vnějšího prostředí. Maďarská centrální banka zvýšila klíčovou tříměsíční depozitní sazbu tak, jak trh očekával, tedy o 100 bb. Na tiskové konferenci, která následovala, však zaznělo, že zvyšování úrokových sazeb bude razantnější, než banka předpokládala a bude trvat déle. My předpokládáme růst 3M depozitní sazby ze současných 4,4 % na 6,0 %, a to do června letošního roku. Vše bude ale záviset i na vývoji kurzu maďarského forintu. V případě dalších výprodejů by sazby mohly jít i přes 6 %. Pro finanční trhy je ovšem klíčová týdenní depozitní sazba, kterou by centrální banka mohla na úroveň 6 % zvýšit již tento čtvrtek. Včera ji zvedla o 100 bb na 5,85 %. Maďarský forint na tyto kroky reagoval posílením o 0,5 % na 371,3 HUF/EUR. Posiloval i polský zlotý a to o 0,3 % na 4,685 PLN/EUR.

Dobrou zprávou pro český průmysl je, že ukrajinský dodavatel kabelových svazků pro Škodu Auto tento týden obnovil výrobu. Kvůli výpadku produkce se zastavila výroba elektrického modelu Enyaq a to samé hrozilo i u modelů Scala a Kamiq. Díky obnoveným dodávkám kabelů by se tak česká produkce automobilů mohla znovu „rozjet“.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

23. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0118 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál