Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Rekordní rok, masivní poptávka a překonání cílů

Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Rekordní rok, masivní poptávka a překonání cílů

Očekávané výsledky hospodaření: Výsledky České zbrojovky (CZG) za celý minulý rok budou rekordní. Čekáme překonání cílů společnosti. Předpokládáme, že masivní poptávka v USA, což je hlavní trh Zbrojovky, bude pokračovat. Nemalý podíl na podstatném meziročním růstu bude mít také konsolidace akvírovaného Coltu, který je ve výsledcích zhruba od poloviny minulého roku. Předpokládáme také, že zazní projekce na aktuální rok včetně návrhu dividendy.

Bez překvapení bude motorem hospodaření Zbrojovky trh v USA. Očekáváme, že stejně jako za prvních devět měsíců přispěje do celkových tržeb asi 60 %. Druhý kvartál po sobě uvidíme příspěvek, pro CZG nového trhu Kanady (cca 4 %), který společnost získala akvizicí Coltu. Vzhledem k začátku plnění smlouvy s Armádou ČR vzroste meziročně podíl ČR. Zahanbit se nenechají ale ani ostatní trhy z Asie a Afriky, kde bychom měli vidět rovněž podstatný meziroční růst. Podle našich kalkulací by celoroční tržby měly vzrůst o 59 % na 10,8 mld. CZK. Nevzrostou ale jen tržby, podstatný růst bude i u provozních nákladů. Je to dáno zahrnutím Coltu a inflací vstupních položek. Patrné budou také náklady na služby, které budou obsahovat poradenské náklady na akvizici Coltu. EBITDA odhadujeme na 2,23 mld. CZK, což je meziroční růst o 54 %. Čistý zisk by měl dosáhnout 1,26 mil. CZK (86 % y/y).

Celoroční cíle: Zbrojovka by podle svých předpovědí měla za minulý rok dosáhnout horní hranice původního cíle jak u tržeb, tak u zisku EBITDA. Projekce na tržby jsou 10,34 – 10,64 mld. CZK a pro EBITDA mezi 1,99 – 2,19 mld. CZK. Ve srovnání s našimi odhady je patrné, že Zbrojovka své cíle překonala.

Očekáváme také, že Zbrojovka zveřejní své cíle pro tento rok. V naších projekcích počítáme s tržbami 13 mld. CZK a ziskem EBITDA 2,9 mld. CZK.

Kromě toho předpokládáme, že management společnosti zveřejní návrh dividendy ze zisku minulého roku. Podle odhodlání distribuovat mezi akcionáře třetinu čistého zisku by to mělo být asi 12,3 CZK na jednu akcii (2,1 % hrubý dividendový výnos).

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.452 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál