Tomáš Petyovský: Lex Ukrajina

Tomáš Petyovský: Lex Ukrajina

Dnes byl vyhlášen zákon o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny (zákon č. 65/2022 Sb.) a zákon o některých opatřeních v oblasti zaměstnanosti (zákon č. 66/2022 Sb.) – oba souhrnně označeny jako Lex Ukrajina. Oba zákony jsou účinné od 21.3.2022 a platí do 31.3.2023.

„Aktuálně jsou v uprchlické vlně hlavně ženy s dětmi nebo starší ženy, které můžou při hledání zaměstnání narazit na problém, že nemají kvalifikaci, zajištěné hlídání dětí nebo častokrát kvůli jazykové bariéře. Od zaměstnavatelů často slyšíme, že zájem o zaměstnání těchto lidí je, ale nejdříve musí vymyslet, které pozice by jim alokovali,“ říká Tomáš Petyovský, specialista na pracovní migraci a relokační služby ze společnosti Petyovský & Partners Corporate Immigration.

„Jedná se pouze o dočasnou „výhodu“. Aktuální víza jsou platná jeden rok. Dle evropské směrnice se předpokládá, že by dočasná ochrana mohla být udělena až na dobu tří let, což vytváří prostor pro případné prodloužení těchto víz. Dle současné úpravy ale zatím není možné tyto víza „předělat“ na běžná povolení k pobytu, která by Ukrajincům umožnila zůstat v Česku natrvalo. Dočasná ochrana prostě předpokládá, že se ti lidé jednou vrátí. Není tedy možné s těmito zaměstnanci počítat v dlouhodobém horizontu. Věřím však, že tato otázka se bude časem vyvíjet,“ říká Tomáš Petyovský, specialista na pracovní migraci a relokační služby ze společnosti Petyovský & Partners Corporate Immigration.

Zdroj informací

Tomáš Petyovský, specialista na pracovní migraci a relokační služby ze společnosti Petyovský & Partners Corporate Immigration

Datum

21. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1687 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál