Jaromír Gec: Úrokové sazby navzdory nejistotě na vzestupu

Jaromír Gec: Úrokové sazby navzdory nejistotě na vzestupu

Trhy dnes budou vstřebávat dozvuky zasedání amerického Fedu, který včera odstartoval cyklus růstu sazeb. Pomyslnou štafetu v boji proti vysoké inflaci dnes převezme Bank of England, která by měla zvýšit základní sazbu o dalších 25 bb na 0,75 %. Datový kalendář dnes nabídne americkou průmyslovou produkci za únor, která podle nás zaznamenala solidní růst, který byl tažen zejména automobilovým průmyslem. Zraky investorů budou nadále upřeny na další vývoj událostí na Ukrajině, který stále výrazně ovlivňuje celkový sentiment na trzích.

Automobilový průmysl v USA byl v únoru v dobré kondici

Trhy budou vstřebávat včerejší zasedání Fedu, sazby dnes pravděpodobně zvýší i Bank of England. Britská centrální banka by podle nás měla sáhnout ke zvýšení o dalších 25 bb na 0,75 %, čímž bude stejně jako ostatní centrální banky reagovat na rostoucí inflační očekávání. V razantnější reakci ji zřejmě i přes 5,5% inflaci zabrání obavy o negativní dopad války na Ukrajině na sentiment domácností i firem a nabídkový charakter šoku z nedávného růstu cen energií.

Americký automobilový průmysl patrně táhl solidní únorový růst tamní průmyslové produkce. Ta podle nás vzrostla meziměsíčně o 0,7 %, přičemž výroba automobilů se ve stejném období zvýšila dokonce o 4 %, což souviselo se zlepšováním v dodávkách vstupů. V USA budou dnes zveřejněna také týdenní data o počtu nových žádostí v nezaměstnanosti. Jejich počet by se měl pohybovat na úrovních kolem 220 tis., což indikuje výrazné napětí na americkém trhu práce a jeho znatelně proinflační působení.

Fed zahájil cyklus zvyšování sazeb

Fed zvýšil úrokové sazby poprvé od roku 2018, a to o očekávaných 25 bb. Podle zveřejněného mediánu výhledu sazeb členů FOMC by letos mělo následovat dalších šest obdobných kroků, tj. zvýšení sazeb bychom se mohli dočkat na každém dalším letošním zasedání. Další tři „hiky“ by podle Fedu mohly následovat v příštím roce, kdy by se sazby podívaly nad neutrální úroveň. Rychlost zpřísňování úrokové složky ale podle nás bude záležet také na intenzitě a termínu zahájení plánovaného snižování bilance, které by mohlo urgenci růstu sazeb zmírňovat. K tomu se Fed zatím na včerejším zasedání nezavázal, pouze obecně konstatoval, že snižování bilance oznámí na budoucím zasedání, přičemž není jasné, které je tím myšleno. Zveřejněna byla také nová prognóza, která oproti té prosincové přinesla v letošním roce výrazně nižší ekonomický růst (o 1,2 pb na 2,8 %) a vyšší nejen celkovou inflaci (o 1,7 pb na 4,3 %), ale i její jádrovou složku (o 1,4 pb na 2,7 %).

Americké tržby v maloobchodě v únoru výrazně zpomalily svou dynamiku. Po lednovém meziměsíčním nárůstu o 4,9 % si v únoru připsaly „jen“ 0,3 %, což může indikovat, že spotřebitelé omezili některé svoje zbytné výdaje s tím, jak zvýšená inflace ukrajuje z jejich kupní síly. Dokládá to i fakt, že nárůst tržeb v nominálním vyjádření byl tažen především vyššími výdaji na pohonné hmoty. Po vyloučení tohoto vlivu se tržby oproti lednu snížily o 0,2 %. V následujících měsících je navíc pravděpodobné jejich další zhoršení s tím, jak budou do inflace dále prosakovat zvýšené ceny komodit a energií v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Náznak posunu ve vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem včera podpořil akciové trhy. Evropské trhy výrazně posílily a v černých číslech skončily rovněž americké indexy. Optimismus přinesly zprávy o tom, že došlo k určitému posunu ve vyjednávání o případné neutralitě Ukrajiny. Dobrou náladu na amerických akciových trzích nepřekazilo ani zveřejnění rozhodnutí Fedu, jehož závěry vesměs anticipovaly a měly tudíž již zaceněny.

Zlepšení situace na geopolitické scéně podpořilo i regionální měny. Koruna si za včerejšek připsala k euru dalších více než 20 haléřů a dostala se lehce pod 25,70 CZK/EUR. Od začátku týdne si tak v prostředí odeznívající rizikové averze připsala k euru již přes 40 haléřů. V průběhu dne posílil v podobném rozsahu jako koruna i polský zlotý, který se obchodoval poblíž 4,67 PLN/EUR. O něco menší zisky potom inkasoval maďarský forint (0,2 % na 370 HUF/EUR).

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

17. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.259 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál