Jaromír Gec: Inflace v USA ubírá z kupní síly domácností

Jaromír Gec: Inflace v USA ubírá z kupní síly domácností

Americké tržby v maloobchodě v únoru výrazně zpomalily svou dynamiku. Po lednovém meziměsíčním nárůstu o 4,9 % si v únoru připsaly „jen“ 0,3 %, což může indikovat, že spotřebitelé omezili některé svoje zbytné výdaje s tím, jak zvýšená inflace ukrajuje z jejich kupní síly. Dokládá to i fakt, že nárůst tržeb v nominálním vyjádření byl tažen především vyššími výdaji na pohonné hmoty. Po vyloučení tohoto vlivu se tržby oproti lednu snížily o 0,2 %. V následujících měsících je navíc pravděpodobné jejich další zhoršení s tím, jak budou do inflace dále prosakovat zvýšené ceny komodit a energií v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Náznak posunu ve vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem dnes potěšil akciové trhy. Evropské trhy tak výrazně posílily a krátce po otevření byly v černých číslech i americké indexy. Optimismus přinesly zprávy o tom, že došlo k určitému posunu ve vyjednávání o případné neutralitě Ukrajiny. Další výrazný impulz dnes přinese i večerní zveřejnění rozhodnutí Fedu ohledně nastavení úrokových sazeb. Všeobecně se očekává, že Fed zvýší poprvé od roku 2018 sazby, a to o 25 bb, čímž zároveň zahájí cyklus zpřísňování měnové politiky.

Zlepšení situace na geopolitické scéně dnes podpořilo i regionální měny. Koruna byla dnes odpoledne oproti včerejšku silnější o zhruba 20 haléřů a pohybovala se poblíž 25,70 CZK/EUR. Od začátku týdne si tak v prostředí odeznívající rizikové averze připsala k euru již 40 haléřů. V průběhu dne posílil v podobném rozsahu jako korunai polský zlotý, který se obchodoval poblíž 4,67 PLN/EUR. O něco menší zisky potom inkasoval maďarský forint (0,3 % na 370 HUF/EUR).

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4702 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál