Jan Vejmělek: Producenty drtí drahé energie

Jan Vejmělek: Producenty drtí drahé energie

Ceny producentů ve všech sledovaných segmentech dále svižně rostou a potlačí výše i ceny pro koncové spotřebitele. Vysokým dvouciferným meziročním tempem rostly v únoru ceny průmyslových i zemědělských producentů.

U zemědělských producentů je patrný dramatický cenový vzestup především v rostlinné výrobě. Oproti loňskému únoru jsou zde ceny vyšší o plnou třetinu, když nejvíce vzrostly ceny olejnin (+44,2 %) a obilovin (+34,3 %). Nižší byly naopak ceny ovoce (-14,5 %) a zeleniny (-7,9 %). Cenový nárůst v živočišné výrobě činil meziročních 11,0 %, když se nadprůměrně zvyšovaly ceny skotu (+16,4 %) či mléka (+13,7 %). Celkově se ceny v zemědělství během února zvedly o 3,0 %, meziroční cenový vzestup pak dále zrychlil z lednových 21,4 % na 22,9 % v únoru.

Průmyslníci zdražili během února o 2,2 % a výrazně tak překonaly tržní odhad ve výši 1,5 %. Meziroční cenová dynamika se tak dále zvedla z lednových 19,4 % na 21,3 %. Nejdramatičtější nárůst cen je patrný u elektřiny, kde se ceny včetně rozvodu zvedly jen za samotný únor o 4,6 %. Oproti loňskému únoru je elektřina dražší o 57,7 %. Je zřejmé, že takto dramatický nárůst cen se musí promítnout v dalších odvětvích a produktech.

Nadále pokračuje zvyšování cen ve stavebnictví. Stavební práce podražily za únor o 0,6 %, meziročně jsou vyšší o 8,6 % po 8,3 % zaznamenaných v lednu. Mnohem horší je situace u cen stavebních materiálů. Ten podražil v únoru o 1,33 %, oproti loňskému únoru jsou jeho ceny o 20,3 % výše. Lednový meziroční růst přitom činil 19,5 %.

V neposlední řadě svižnou cenovou dynamiku zaznamenávají tržní služby pro podniky. Zde zdražují především reklamní služby (jen za únor +12,7%) a ceny v oblasti zaměstnání (+7,6 %). Meziměsíčně se tak ceny ve službách zvedly o v souhrnu o 1,8 %. Meziročně růst zrychlil z lednových 3,2 % na únorových 4,3 %. Z meziročního pohledu se nejvíce zvedly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 15,6 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 13,9 % a za služby v oblasti zaměstnání o 12,0 %.

Je zřejmé, že klíčový pro další vývoj produkčních cen bude vývoj na Ukrajině. Ten totiž primárně stojí za cenami na komoditních trzích. Pokud nedojde k nějaké další dramatické eskalaci na válečné frontě, měly by se postupně ceny stabilizovat či v lepším případě korigovat ze svých výšin. I nadále lze ale předpokládat jejich velkou kolísavost. Pro tuzemské spotřebitele je důležitý i kurz koruny, primárně vůči dolaru. Tady svou roli sehrává politika ČNB a její intervenční úsilí.

Je zřejmé, že rychlý růst cen zejména energetických vstupů bude v dalších měsících dále tlačit výše spotřebitelskou inflaci, která tak podle nás může překonat úroveň 12 %. I když centrální banka již úrokové sazby od poloviny loňského roku výrazně navýšila, jejich další vzestup nás ještě čeká. Podle nás o půl procentního bodu na zasedání koncem března a dalšího půl procentního bodu na květnovém jednání. Klíčová reposazba se pak na námi předpokládaných 5,50 % udrží minimálně do konce letošního roku.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

15. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2675 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál