Lucia Žárská: Kryptoměny nabraly pozitivní směr

Lucia Žárská: Kryptoměny nabraly pozitivní směr

Volatilní aktivum po mnoha poklesech zaznamenalo nedávno podporu ze strany USA. Mnozí krypto investoři zaznamenali v posledním období výrazné poklesy a jejich portfolia se ocitla mnohem níže než předpokládali. Budou kryptoměny nadále bojovat a klesat nebo přichází období jejich rozmachu?

Zdá se, že americký prezident Joe Biden bude v budoucnu stát za podporou kryptoměn. Nejoblíbenější kryptoměna Bitcoin a další reagovaly na pozitivní postoj prezidenta USA a prudce vzrostly. Důvodem je, že ministerstvo financí USA zveřejnilo podrobnosti o výkonném příkazu prezidenta Bidena, kde se podle všeho uvádělo, že podporuje digitální aktiva.
K 9. 3. 2022 se Bitcoin obchodoval za přibližně 41 800 USD, což znamená, že zaznamenal nárůst o více než 9 %.

Co přinese USA pro kryptoměny?

Podpis amerického prezidenta na výkonném příkazu ke kryptoměnám je zásadní změnou. Podle agentury Bloomberg, by příkaz mohl být prvním konkrétním krokem Bílého domu k regulaci digitální měny. Měl by přinést přehledné změny, kterými projde celý tento sektor. To znamená, že vládní agentury, včetně ministerstva financí, připraví a zveřejní politiku, která bude obsahovat i regulaci kryptoměn. Významnou roli by údajně měla hrát i Rada pro dohled nad finanční stabilitou, která by vyšetřovala veškerá nezákonná finanční podezření. Změny by mohly přinést i novou digitální měnu centrální banky. Kryptoměny za poslední dny v globálu přidaly více než 6 % po zprávách o výkonném příkazu. Širší trhy zaznamenaly podobné pohyby, oblíbený americký index S&P 500 vzrostl o 1,6 %, zatímco evropský Stoxx 600 přidal přibližně 3 %. Příchozí nařízení by mělo stanovit národní politiku pro digitální aktiva v šesti oblastech: ochrana spotřebitele a investora; finanční stabilita; nezákonné financování; vedoucí postavení USA v globálním finančním systému a hospodářské konkurenceschopnosti; finanční začlenění; a zodpovědné inovace.

Postavení EU

Pohled EU představitelů na volatilní kryptoměny není naopak příliš pozitivní. Mnozí jsou dosud přesvědčeni, že jde o velmi rizikové aktivum a staví se k němu s opatrností. Zvýšené riziko přinesl i válečný konflikt na Ukrajině a s ním přišly obavy, že oligarchové by mohli využívat krypto trh k přesunu svých peněz. Evropská centrální banka a státní pokladny EU regionu se oprávněně obávají možné mezery na trhu s kryptoměnami speciálně v případě neplatičů sankcí. V současné situaci mají společnosti či jednotlivci v Rusku a Bělorusku zakázané obchodovat s digitálními aktivy v EU.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

14. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1007 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál