Vít Hradil: Průmysl se nadějně zvedal, válka mu dá další ránu

Vít Hradil: Průmysl se nadějně zvedal, válka mu dá další ránu

Česká průmyslová výroba v lednu meziročně narostla o 3,7 %. K tomuto výsledku jí ovšem dopomohl jeden dodatečný pracovní den navíc, po očištění o tento efekt činil meziroční růst objemu 1,0 %. Ve srovnání s předchozím měsícem to pak odpovídá dynamice na úrovni 3,1 %. Zvýšil se i objem nových zakázek (6,9 % meziročně), přičemž z větší míry díky těm ze zahraničí (8,3 %), než z tuzemska (3,9 %). Narostl i počet zaměstnanců v průmyslu (0,1 %) a také jejich průměrná mzda (5,7 %).

Nejlepšího meziročního výsledku dosáhlo odvětví výroby farmaceutických výrobků (22,5 %), následované výrobou ostatních dopravních prostředků (21,1 %) a výrobou nápojů (14,5 %). Naopak pokles vykázalo zpracování dřeva (-14,9 %) a výroba motorových vozidel (-4,5 %).

Lednový výsledek potvrzuje signály, které z průmyslu v uplynulých týdnech přicházely, totiž že se zde situace postupně zlepšuje. Poptávka zůstává silná a velmi pomalu i odeznívaly problémy v post-pandemicky přetížených dodavatelských řetězcích. O to mrzutější je konstatování, že se na průmysl valí nové, potenciálně opět závažné problémy. Válka na Ukrajině, která se v lednové ani v únorové statistice nemůže stihnout projevit, ohrožuje český průmysl hned z několika směrů. Jako první na něj dolehne další silné zdražování energetických surovin. K němu se přidá nedostupnost některých výrobních vstupů, ať již se jedná o kovy, drahé kovy či průmyslové meziprodukty. Zapomenout nelze ani na zpřetrhání obchodních vazeb na Rusko a Ukrajinu, byť se tyto země z širšího pohledu neřadí ke klíčovým trhům pro české průmyslníky. V kombinaci s útlumem exportu do těchto regionů i z ostatních zemí Evropy – primárně pak Německa – patrně dojde k ochlazení poptávky i po české produkci, která nezřídka patří i do těchto řetězců. Zatímco jsme tak před vypuknutím války od českého průmyslu za celý rok 2022 čekali sympatický růst poblíž 7 %, nově za realističtější odhad považujeme 4-5 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

11. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2376 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál