Štěpán Hájek: Aktuální situace na trzích: Celkové uklidnění na nestabilních základech

Štěpán Hájek: Aktuální situace na trzích: Celkové uklidnění na nestabilních základech

Na finančních trzích začínáme sledovat vlnu uklidnění, kterou nepřinesla změna nálady mezi investory, ale spíše technické „vystřílení munice“ obchodníků. Trhy byly za poslední dny extrémně volatilní a zaznamenávaly jednodenní pohyby výrazně nad denním průměrem posledních několika let. Toto nadprůměrné kolísání však bylo z velké části opodstatněné. Riziko další eskalace na Ukrajině a nekonstruktivní diplomatické rozhovory vedly k vedlejším zprávám. Ty se dotkly přímo konkrétních trhů, jako například uvalení embarga USA a Británie na ruskou ropu, což uklidnilo situaci na světových cenách ropy.

Obecně se však během včerejšího obchodování akciovým trhům příliš nedařilo. Poté, co si německý index DAX připsal nejziskovější seanci tohoto roku, probíhalo včerejší obchodování spíše ve stylu výběru včerejších zisků a index tak znovu odepsal téměř 3 %. Pražská burza včera také oslabovala a korigovala středeční zisky. Přes 2 % ztrácela nadále velmi volatilní Erste, ale v záporu skončily také další bankovní tituly z pražské burzy. Částečně se pod horší náladou podepsal také fakt, že vyjednávací týmy Ruska a Ukrajiny nedospěly k žádnému kompromisu. Během dneška také nemusí dojít k žádnému pokroku ve vyjednáváních a trhy mohou navázat na návrat rizikového apetitu z předešlých seancí, protože si udrží svou setrvačnost růstu.

Nejvýrazněji se uklidnila situace na komoditních trzích, kde postupně slábne cena ropy. Trh se za poslední dny dočkal řady pozitivních zpráv, které však v zásadě nemění nic na střednědobém fundamentu.  Zákaz dovozu ruské ropy do USA a Británie je pouze symbolickým krokem, vzhledem k tomu, že ani jedna země není na ruských dodávkách závislá. SAE vyzvaly ropný kartel OPEC k navýšení produkce, ale žádné reálné kroky jsme zatím neviděli. Evropa mezitím stále čelí potenciálně obrovskému výpadku dodávek ropy a plynu, což nemění nic na napjatém trhu. I když je cena ropy Brent o 20 % níže ze svých lokálních maxim, stále může otestovat rekordní maxima z hypoteční krize předminulé dekády.

Zdroj informací

Štěpán Hájek, analytik společnosti XTB

Datum

11. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0673 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál