Martin Gürtler: Přes pokračující boje zavládla na trzích mírná úleva

Martin Gürtler: Přes pokračující boje zavládla na trzích mírná úleva

Tématem číslo jedna tohoto týdne byl, a to nejen na finančních trzích, pokračující ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Globální finanční trhy však v průběhu týdne zaznamenaly jistou míru uvolnění, ačkoliv boje na Ukrajině stále pokračují a mírová vyjednávání nepřinesla v podstatě žádný výsledek. Ropa a plyn z Ruska do Evropy nadále proudí, a to i přes vzájemné vyhrůžky ohledně jejich možného přerušení, kterých jsme v průběhu týdne byli svědky.

K zákazu dovozu energií z Ruska nakonec přistoupily pouze Spojené státy, jejichž závislost je oproti Evropě výrazně nižší. Ropa Brent sice v první polovině týdne vzrostla až k 130 USD/barel, poté však začala rychle klesat zpět k 110 USD. Podobné to bylo také s cenou zemního plynu, který se dnes na spotovém trhu obchodoval za zhruba 130 EUR/MWh. To je na jednu stranu výrazně méně než na začátku týdne, kdy se jeho cena pohybovala kolem 200 EUR, i přesto však poblíž loňských maxim kolem 150 EUR. Tím, že Rusko je významným producentem nerostných surovin, komoditní trhy, a to nejen ty energetické, reagují na zprávy z dění na Ukrajině nejcitlivěji.

Mírný pokles rizikové averze byl patrný na vývoji eura k americkému dolaru, které v průběhu tohoto týdne zpevnilo o více než jedno procento. Zatímco ještě v pondělí se obchodovalo mírně nad 1,08 USD/EUR, uprostřed týdne vystoupalo až k 1,11, aby v průběhu dneška zkorigovalo k 1,10. To se projevilo také na vývoji měn středoevropského regionu. K posílení polského zlotého a maďarského forintu přispělo také další zvýšení měnově politických sazeb tamních centrálních bank.

Česká koruna v průběhu týdne zpevnila z 25,80 mírně pod 25,20 CZK/EUR, tedy o více než dvě procenta. Pomohlo jí i včerejší zveřejnění tuzemské inflace za únor, která byla výrazně vyšší, než se čekalo. Spotřebitelské ceny se zvýšily meziročně o 11,1 procenta, zatímco tržní konsensus činil 10,4 procenta a prognóza ČNB čekala 9,7 procenta. To ve výsledku podpořilo sázky korunového trhu na zvýšení úrokových sazeb ČNB. Ten, stejně jako my, očekává na konci tohoto měsíce zvýšení repo sazby zhruba o půl procentního bodu.

ECB tento týden překvapila plánem na rychlejší ukončení nákupu aktiv. V souladu s očekáváními potvrdila, že pandemický program PEEP skočí ke konci tohoto měsíce, zatímco k ukončení standardního programu APP by mohlo dojít již v letošním třetím čtvrtletí. Zdá se tedy, že již i ECB začíná vnímat aktuální výrazná proinflační rizika. Americký Fed zasedá v příštím týdnu. Inflace v USA, podle tento týden zveřejněných dat, zrychlila v únoru z 7,5 na 7,9 procenta. To bylo sice plně v souladu s očekáváními, i tak se však jednalo o nejrychlejší cenový růst za poslední čtyři dekády. Americká centrální banka tak pravděpodobně příští středu přistoupí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

11. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2399 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál