Bohumil Trampota: Evropské indexy dokázaly růst, Praha nikoli

Bohumil Trampota: Evropské indexy dokázaly růst, Praha nikoli

Fundament – už si jen matně pamatuju, co to slovo znamená. O fundament totiž v současné době vůbec nejde. Bohužel. To, jakým směrem se akciové trhy ten který den vydají, je stanoveno řinčením zbraní na Ukrajině nebo ochotou zasednout k zelenému stolu a vyjednávat. Z tabulky níže je jasně vidět, kdy se vyjednávalo a kdy naopak docházelo k odstřelování civilních cílů.

Co se makrodat týká, stojí za zmínku snad jen inflace. Zdá se, že ta tuzemská letí do oblak, reportovaná hodnota (11,1 %) překonala očekávání a je pravděpodobné, že to bude znamenat další, nad rámec očekávání, zvyšování sazeb ČNB. Index spotřebitelských cen byl zveřejněn také v USA. Data sice dopadla podle očekávání, nic to ale nemění na tom, že je to vysoké číslo, nejvyšší za poslední čtyři dekády. Bude to jeden z argumentů Fedu pro zvýšení sazeb na zasedání, které se bude konat příští týden. Pro akcie nic pozitivního. Zasedala také ECB. Sazby zůstaly beze změn a vyznění bylo spíše jestřábí s výhledem na dřívější ukončení podpory trhu.

Americký trh

Hlavní index S&P500 odepsal od pondělí do čtvrtka 1,60 % (4 259,52 b.). Dnes se probouzí slušně „zelený“ a hned na začátku seance vyskočil o +0,7 %. Na první pohled by se dalo říct, že tak dojde ke snížení ztráty nakumulované od pondělí. Nicméně se zdá, že sentiment se začíná otáčet a je velmi těžké odhadnout jak to dnes dopadne a jestli se ztráta sníží nebo naopak prohloubí.

Evropské akciové trhy

Po třech týdenních ztrátách v řadě konečně index STOXX Europe 600 posílil. Sice je počet záporných seancí větší, ale síla růstu ve dvou zbývajících to hravě překonala. V samotný pátek, krátce před koncem obchodování posiluje index o +1,10 % (431,80 b.). Za celý týden to bude růst o asi +2,40 %.

Pražská burza

Pátek

Komentář k dnešnímu obchodování na pražské burze bude jednoduchý. Index PX vzrostl o +0,18 % (1 286,45 b.) a všechny tituly dokázaly uzavřít silnější. Nejlépe na to byla Komerční banka (+2,00 %, 766 CZK), Erste (+1,97 %, 734,40 CZK) a Česká zbrojovka (+1,72 %, 590 CZK) po zprávě o navýšení armádního kontraktu.

Týdenní výkon

Domácí burzu trápil tento týden zejména hned pondělní propad (-5,83 %). I když se ztráta v průběhu týdne snižovala, zcela eliminovat se jí nepodařilo. Za celý týden oslabil index PX o 1,51 % (1 286,45 b.).

Co se týká jednotlivých emisí, bylo obchodování smíšené. Hvězdou týdne se stal ČEZ se ziskem +3,41 % (848 CZK). Následovala Česká zbrojovka (+2,43 %, 590 CZK) a tandem pojišťovna VIG (+2,06 %, 569,50 CZK) a Erste Group (+1,58 %, 734,40 CZK).

Na konci pelotonu se tentokrát umístila Moneta (-3,79 %, 82,50 CZK), Komerční banka (-3,65 %, 766 CZK), a Avast (-2,22 %, 193,40 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Ministerstvo obrany ČR a Česká zbrojovka podepsaly dodatek k rámcové smlouvě na nákup ručních palných zbraní. Původní smlouva na 2,35 mld. CZK se navýší o 1,18 mld. CZK.

Výsledky za 4Q21 zveřejnila pojišťovna VIG. Jsou lepší než odhady trhu. A navržená dividenda také překonala odhady. Nicméně vzhledem k nejistotě neposkytl management projekce na tento rok (titul nesledujeme).

Co se dá čekat příští týden?

Nejsledovanější a tím zásadním činitelem na akciových trzích bude vývoj války na Ukrajině.

Ale kromě toho zveřejní své výsledky za 4Q21 a celý rok 2021 ČEZ, těžká váha v indexu PX.

Důležité bude srovnání s celoročními cíli – čekáme, že je ČEZ překoná. Netrpělivě očekáván je i výhled managementu na tento rok. Možná zazní i návrh dividendy, my předpokládáme, žen to bude alespoň 44 CZK/akcie. A všichni se budou těšit na komentář k ceně elektřiny.

Příští týden zasedá americká centrální banka Fed. Očekává se zahájení růstu sazeb na 0,25-0,50 % (z 0-0,25 %).

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

11. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3329 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál