Vít Hradil: Inflace překonala 11 %

Vít Hradil: Inflace překonala 11 %

Růst českých spotřebitelských cen dále zrychlil, když po lednových 9,9 v únoru dosáhl již 11,1 % meziročně. Takto vysoká byla inflace v tuzemsku naposledy v červnu roku 1998. V meziměsíčním srovnání pak tempo zdražování činilo 1,3 %.

Samotná struktura inflace velké překvapení nepřinesla, když nejrychleji zdražovali obvyklí podezřelí. O 16,7 % se zvýšily ceny Odívaní a obuvi, následoval oddíl Bydlení (16,0 %), kam silně promlouvají drahé energie, a dále pak Doprava (15,3 %), která zahrnuje mimo jiné pohonné hmoty. Stejně jako v předchozích měsících ovšem bylo zdražování plošné a týkalo se tedy všech kategorií s výjimkou Pošt a telekomunikací, kde došlo k jejich stagnaci. Vzhledem k jeho významné váze ve spotřebním koši ovšem nejvíce inflaci pohánělo Bydlení, které do celkového výsledku přispělo úctyhodnými 4,1 procentními body.

Únorová inflace potvrzuje signály, které se již před jejím zveřejněním hojně objevovaly, totiž že letošní růst českých cen bude nakonec ještě rychlejší, než se očekávalo. Výsledkem 11,1 % inflace překonala nejen odhad trhu (10,4 %), ale i České národní banky (9,7 %). Únorová statistika přitom ještě nijak nezohledňovala dopady ruské invaze na Ukrajinu, která trhy rozkývala teprve na samém konci měsíce.

I my jsme již byli nuceni přehodnotit naši prognózu letošní inflace směrem vzhůru, a aktuálně tak pro letošek počítáme s průměrem na úrovni 10,7 %. Tento odhad ovšem předpokládá uklidnění konfliktu na Ukrajině v řádu týdnu, což by umožnilo tuzemské inflaci zpomalovat ve druhé polovině roku, kdy do meziročního srovnání začne vstupovat zvýšená srovnávací základna z loňského období uvolňování pandemických restrikcí. Dosud nepříliš povzbudivý válečný vývoj ovšem i tuto prognózu vystavuje riziku směrem k vyšší inflaci.

Únorová statistika staví i Českou národní banku do poměrně složité pozice. Její vlastní inflační výhled je evidentně překonáván, a to i před zahrnutím pro-inflačních dopadů války. Čistě modelový přístup by tak ČNB patrně nabádal k dalšímu pokračování svižného zvyšování úrokových sazeb. Ty mají přitom právě vůči tomuto druhu inflace – tedy dominantně zahraniční a tažené energiemi – jen velmi omezenou účinnost. Nedávno zahájené devizové intervence pak sice pomocí silnější koruny část zahraniční inflace tlumí, ovšem i tak je česká měna podstatně slabší, než ČNB původně očekávala. Podle nás ovšem ČNB bude muset pro tentokrát nad inflací částečně přimhouřit oči, jelikož další skoková zvýšení sazeb by měla potenciál ohrozit finanční stabilitu, zatímco efekt na inflaci by byl přinejmenším sporný. Naši prognózu tak necháváme beze změny, a čekáme zvýšení základní sazby na úroveň 5 %, kde následně zůstane i po zbytek letošního roku.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

10. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1686 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál