Jan Vejmělek: Tuzemská inflace dvouciferná

Jan Vejmělek: Tuzemská inflace dvouciferná

Tempo zdražování v tuzemsku měřené indexem spotřebitelských cen v únoru dále zrychlilo a poprvé od poloviny roku 1998 bylo podle nás dvojciferné. Zrychlující meziroční růst spotřebitelských cen uvidíme odpoledne i za Spojené státy. Maďarská centrální banka ve světle tamních inflačních tlaků dnes zvýší podle nás týdenní depozitní sazbu na 6 %. ECB si kvůli situaci na Ukrajině bude chtít dát na čas, i tady se ale utažení měnových podmínek kvůli inflaci nezadržitelně blíží. Dnešní jednání mezi ministry zahraniční Ukrajiny a Ruska je pro trhy příslibem. Včerejší investorský optimismus je tak na trzích patrný i dnes ráno.

 

ECB bude na dnešním zasedání opatrná

Na pravidelném zasedání k projednání další kroků měnové politiky se dnes sejde ECB. Vzhledem k vysoké nejistotě v souvislosti s konfliktem na Ukrajině očekáváme od evropských centrální bankéřů vysokou míru opatrnosti. Nicméně vzhledem k inflačnímu výhledu centrální bankéři podle nás zopakují, že pandemický program ukončí v závěru tohoto měsíce, přičemž od dubna navýší nákupy aktiv v rámci standardního programu APP. Nákupy aktiv centrální banka definitivně ukončí ve třetím čtvrtletí letošního roku a v závěrečném čtvrtletí zvýší depozitní sazbu o 25 bb.

Americká inflace posune svou nejvyšší meziroční hodnotu za posledních 40 let opět o něco výše. Předpokládáme z lednových 7,5 % na únorových 7,7 %, přičemž průměrné tržní očekávání je ještě výše na 7,9 %. Z hlediska meziměsíční dynamiky budeme za únor svědky dalšího vysokého čísla taženého primárně zdražujícími energiemi a energetickými komoditami. Jádrová složka by měla být podstatně pomalejší, když předpokládáme stabilizaci cen automobilů a slabší by měly být i cenové tlaky v oblasti oděvů. Z hlediska jádrové inflace se tak již zřejmě nacházíme na vrcholu. Bohužel pro celkovou inflaci to platit nemusí, když konflikt na Ukrajině dále tlačí na růst cen komodit.

Další zrychlení meziroční inflace pravděpodobně zaznamenáme i v Česku, kde se obáváme meziročního růstu spotřebitelských cen ve výši 10,6 %. Poprvé od července 1998 by tak měl být vykázán meziroční dvouciferný růst cen. Růst cen je rozprostřen široce mezi položky spotřebitelského koše, i u jádrové inflace předpokládáme dvouciferný růst, a to ve výši 10,4 %. Protože ČNB předpokládá ve své prognóze pro únor 9,7 %, bude pro ni dnes zveřejněné číslo významným proinflačním faktorem s potenciálem tlačit výše tržní sazby a vést k silnější měně. Vše ale za předpokladu, že to geopolitická situace dovolí. Inflace samozřejmě trápí také maďarskou centrální banku. Ta dnes podle nás i trhu zvýší týdenní depo sazbu na 6,00 %. Přičemž v trendu utahování měnové politiky bude pokračovat i nadále. Ve zbytku měsíce čekáme další zvýšení o 50 bb na 6,50 %. Na konci března pak předpokládáme zvýšení základní sazby o 150 bb ze současných 3,4 %.

Trhy si včera vybraly oddechový čas

Po delší době si včera finanční trhy oddechly od nepříznivých zpráv z válečné fronty a ocenily snahy ukrajinského prezidenta o diplomatický posun v řešení konfliktu. Naděje se též upínají k dnešnímu jednání ministrů zahraničí obou znesvářených zemí v Turecku. Akciové trhy tak včera výrazně korigovaly předchozí propady, evropské indexy si připisovaly mezi 7-8 %, rostly výnosy státních dluhopisů i tržní úrokové sazby na obou stranách Atlantického oceánu. Výrazná korekce byla patrná i na komoditních trzích – přes patnáct procent klesly ceny ropy (i díky příslibu vyšších dodávek ze strany producentů černého zlata), plyn zlevnil o více než 20 %.

Pozitivní nálada se odrazila na posílení společné evropské měny i těch regionálních. Euro proti dolaru během včerejší seance získalo téměř dva centy. Včerejší asijskou seanci totiž začínalo ještě na 1,09 USD/EUR, v průběhu amerického obchodování již byla testována hladina 1,11 USD/EUR. O více než dvě procenta včera získaly polský zlotý a maďarský forint, česká koruna vykazovala zhruba poloviční zisk. Oproti ranním kotacím u 25,50 CZK/EUR se její kurz posunul k odpoledním 25,20 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

10. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.182 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál