Ivan Bartoš: Evropské fondy mohou pomoci řešit krizi

Ivan Bartoš: Evropské fondy mohou pomoci řešit krizi

Evropská komise v těchto dnech zveřejnila návrh nařízení CARE (Cohesion's Actions for Refugees in Europe), které je reakcí na migrační krizi spojenou s ruskou agresí na Ukrajině. Smyslem návrhu je úprava opatření v rámci přerozdělování evropský fondů, které mají rychle pomoci regionům potýkajícím se s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a potřebují akutně řešit výzvy spojené s péčí o příchozí evakuované občany Ukrajiny.

„Oceňuji iniciativu a rychlost Evropské komise, s jakou navrhuje upravit evropskou legislativu pro politiku soudržnosti v ,balíčku´ opatření pod názvem CARE v reakci na výzvy spojené s migrační vlnou z Ukrajiny. Přestože Česká republika má většinu prostředků z evropských fondů již přidělenou konkrétním žadatelům, intenzivně prověřujeme možnosti návrhu v našich programech a možnosti pro partnery v regionech. Tato opatření mohou rychle pomoci jednotlivým regionům, ale zároveň je potřeba vnímat dlouhodobější dopady,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Svůj záměr předložit návrh na úpravu legislativy ze strany Evropské komise představila komisařka pro kohezi a regionální politiku Elisa Ferreira na neformálním jednání ministrů EU odpovědných za politiku soudržnosti. Navrhovaná změna má reflektovat migrační krizi spojenou s agresí Ruska na Ukrajině a odhadovaný dosavadní odchod více než dvou milionů Ukrajinců ze své země.

Česká strana uvedla, že prezentovaná opatření rychle řeší především pomoc v krátkodobém horizontu. Členské státy Evropské unie budou muset společně prodiskutovat i opatření, která by zasaženým zemím pomohla reagovat na dlouhodobější dopady současné migrační krize spojené s ruskou invazí na Ukrajině. Vicepremiér zároveň ocenil také přístup komisařek Elisy Ferreiry a Věry Jourové ve snaze o vyšší flexibilitu jedné z nejsilnějších evropských politik přinášející již více jak 20 let finanční prostředky pro rozvoj všech regionů napříč EU.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

10. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2679 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál