Bohumil Trampota: ČEZ: Překonání celoročních cílů, výhled na tento rok, možný návrh dividendy

Bohumil Trampota: ČEZ: Překonání celoročních cílů, výhled na tento rok, možný návrh dividendy

Očekávané výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí roku 2021. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nebude hospodaření obsahovat příspěvek prodaných rumunských a bulharských operací. Důležité budou samozřejmě samotné výsledky za Q4 21 respektive za celý rok 2021. Projekce ČEZu na tento rok a prodej, respektive cena elektřiny na další roky a případný výhled na další roky.

Podle našich projekcí by celkové tržby za Q4 21 měly zůstat v meziročním srovnání prakticky beze změny. Očekáváme 58,9 mld. CZK (+1,3 % y/y). Cena elektřiny, za kterou ČEZ loni prodával, je asi o 15 % nad cenou předchozího roku. Ale hospodaření za Q4 21 již neobsahuje prodaná rumunská a bulharská aktiva. Zisk před finančními položkami EBITDA odhadujeme za čtvrtý kvartál na 13,6 mld. CZK (-2,0 % y/y). Rizikem k našim odhadům v pozitivním smyslu je zisk z tradingu. V našich odhadech s ním nepočítáme. Čistý zisk by podle našich odhadů měl dosáhnout 4,3 mld. CZK (+4,7 % y/y).

Celoroční projekce: Podle našich odhadů bude zisk EBITDA za celý minulý rok 61,2 mld. CZK. Čistý zisk pak čekáme na úrovni 21,2 mld. CZK. Cíle společnosti na 59-60 mld. CZK u zisku EBITDA a 19-21 mld. CZK pro čistý zisk tak budou překonány.

Předpokládáme, že management ČEZu zveřejní také cíle společnosti na tento rok. V našich odhadech počítáme s EBITDA 67 mld. CZK a čistým ziskem 25 mld. CZK.
Dividenda: Současný výplatní poměr je 80-100 % upraveného čistého zisku. Při maximální výplatě by se dividenda vyhoupla na 39 CZK. K tomu ještě počítáme, že ČEZ vyplatí část fondu pro prodeji bulharských aktiv, ke kterému došlo v červenci minulého roku. Celková dividenda za rok 2021 by mohla být 44 CZK (hrubý výnos +5,6 %).

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2521 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál