Štěpán Hájek: Pražská burza posílila, rostla i cena zlata

Štěpán Hájek: Pražská burza posílila, rostla i cena zlata

Akciové trhy mají za sebou další velmi divokou seanci. Evropské akcie se však po včerejším velmi volatilním obchodování opět vydaly na vyšší úrovně a například německý DAX přidává přes 3 % a vrací se nad 13 000 bodů. Velmi pozitivní je také nálada na českých akciích, kde včera nejvíce rostly bankovní tituly a například Erste přidala přes 6 % a dnes pokračuje v růstu o další 3 %. Daří se však také dalším akciovým titulům, které se tak vzpamatovaly z úvodních výprodejů. Převážně jde ale o technickou korekci předchozích ztrát. Nejziskovější dny totiž většinou přichází po těch nejztrátovějších, jak tomu bylo v pondělí. Zdaleka tedy není vyhráno a pokud bude situace na Ukrajině dále napjatá, mohou trhy zažívat nadprůměrné rozkolísání i nadále.

Na komoditních trzích bylo na londýnské burze zastaveno obchodování s niklem. Zajímavá situace, kdy cena komodity rostla od začátku týdne o více než 100 % vyústila v extrémní ztráty obchodníků, kteří se na futures trzích chtěli zajistit proti výraznější změně ceny. Obchodování by mělo být obnoveno až v pátek, kdy lze očekávat výrazné cenové výkyvy, ale také postupné uklidnění trhu.

Zlato se během včerejšího obchodování dostalo znovu nad úroveň 2000 dolarů a jeho růst se zastavil pouhé 4 dolary od rekordních maxim. Důvodem je stále výrazná míra nejistoty nejen na finančních trzích, ale také v ekonomice, která nyní bude čelit kvůli rostoucím cenám ropy bezprecedentnímu náporu inflace. Ačkoliv se inflace bude primárně týkat evropské ekonomiky, s dalšími opatřeními přišly Spojené státy a Velká Británie. Oba státy zavedly embargo na dovoz ruské ropy, plynu a uhlí, což je primárně symbolický krok, protože v případě Spojených států jde o 8 % z celkové spotřeby ropy. Stále se čeká na akci EU, která si je však vědoma toho, že bez ruských energií není soběstačná a potřebuje nejdříve vyřešit, kde nahradí dodávky ropy a plyn.

Zdroj informací

Štěpán Hájek, analytik společnosti XTB

Datum

9. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3245 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál