Vít Hradil: Česká nezaměstnanost opět mírně poklesla

Vít Hradil: Česká nezaměstnanost opět mírně poklesla

Míra registrované tuzemské nezaměstnanosti se v únoru snížila o jednu desetinku procentního bodu a dosáhla tak 3,5 %. Oproti stejnému měsíci roku 2021, který byl nejvýrazněji poznamenán pandemií, je nižší o 0,8pb, naopak oproti únoru 2020 zůstává vyšší o 0,5pb. Situace na českém trhu práce nadále přeje výrazně více straně uchazečů, kterých je aktuálně evidováno 263 tisíc, zatímco volných míst je o přibližně sto tisíc více.

Největší nezaměstnanost tradičně panuje v okrese Karviná (8,6 %), nejmenší naopak v okrese Praha-východ (1,2 %). V celé České republice je pak podle metodiky používané Eurostatem (ta se liší od té preferované MPSV) nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii, a činí 2,4 % (poslední data pocházejí z ledna).

Leden bývá na trhu práce standardně nejslabším měsícem, kdy jsou nejvíce utlumené sezónní práce. Meziměsíční pokles o desetinu procentního bodu tak souvisí primárně právě se sezónností, spíše než že by naznačoval významnější strukturální změny. Již předchozí dostupné signály z podnikové sféry navíc jasně naznačovaly, že hlad po pracovní síle v Česku nepolevuje, a konečný výsledek tak nepředstavuje velké překvapení.

I v nadcházejících měsících lze předpokládat pokračování trendu snižování nezaměstnanosti, byť s ním může poněkud zamíchat pokračující válečný konflikt na Ukrajině. Do ní se za účelem posílení obrany vrátilo nemalé množství obyvatel původně zaměstnaných v Česku, zatímco opačným směrem se vydaly desetitisíce válečných uprchlíků. V souhrnu tak nabídka pracovní síly na českém trhu patrně dočasně mírně poklesne, ovšem výhledově by se v tuzemsku naopak mohlo usadit větší množství obyvatel Ukrajiny, což by přehřátému trhu práce jedině prospělo. Rizikem by naopak mohl být vývoj na trhu s energetickými surovinami. Jejich ceny šplhají do takových výšek, že by mohly začít omezovat činnost energeticky náročných provozů a tím snižovat poptávku po pracovnících. V souhrnu ovšem o český pracovní trh nemáme obavy, a i pro letošní rok na něm očekáváme čilou aktivitu, přičemž zaměstnanci budou nadále tahat za delší konec provazu. Za celý rok 2022 počítáme s průměrnou nezaměstnaností na úrovni 3,3 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

8. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2969 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál