Štěpán Hájek: Cena ropy dále stoupá, pražská burza se oklepává

Štěpán Hájek: Cena ropy dále stoupá, pražská burza se oklepává

Trhy vstoupily do nového týdne velmi rozkolísaně a řada předních světových akciových indexů otevírala nový týden na výrazně nižších hodnotách. Trhy se pokusily během včerejší seance ztráty zlikvidovat, ale nakonec se jim to podařilo pouze částečně a například akciové indexy ve Spojených státech uzavíraly hluboko v červených číslech. Na pražské burze byly pod největším tlakem bankovní tituly, které nyní pracují s negativní náladou v bankovním sektoru, způsobenou sankcemi západních zemí na Rusko. Dalším faktorem je také riziko, že ekonomika kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám ropy pravděpodobně citelně zpomalí. Dnes ráno však vypadá situace výrazně lépe a například Erste, která včera ztratila přes 11 %, dnes roste o více než 4 %. O 4 % si polepšila také Komerční banka.

Váhání s embargem na ruskou ropu

Situace na komoditním trhu zůstává silně napjatá, vzhledem k tomu, že cena severomořské ropy Brent včera rostla nad 125 dolarů za barel a po krátké korekci dnes znovu pokračuje v růstu směrem ke 125 dolarům. Vzhledem k tomu, že evropské země nechtějí v otázce uvalení embarga na ruskou ropu postupovat příliš agresivně, vydají se Spojené státy nejspíše vlastní cestou a zakážou dovozy ruské ropy. Embargo na ruskou ropu zatím odmítlo Německo, jakožto její největší dovozce a zákazu se bojí také další evropské země, aby nezpůsobily větší narušení dodávek a bezprecedentní růst ceny. Ceny ropy zatím zůstávají nejvýše za posledních 14 let, ale investoři začínají pracovat s rizikem, že se cena ropy může dostat až na 200 dolarů za barel v případě zastavení ruských exportů.

Rekordní ceny niklu

Cena niklu se dnes na singapurské burze krátce obchodovala nad 100 000 dolary za tunu. Abychom toto číslo uvedli do kontextu, připomeňme, že se nikl v lednu obchodoval za přibližně 20 000 dolarů za tunu. Cena včera vyskočila nad 50 000 dolarů. Jednotka jedné z největších čínských bank – China Construction Bank Corporation – čelila margin callu v hodnotě stovek milionů dolarů. Jednotka měla velkou krátkou pozici na nikl a utrpěla po včerejším prudkém nárůstu ceny niklu masivní ztráty.  Kromě toho LME zastavila dodávky některých komodit, včetně niklu, což vedlo k dočasnému deficitu komodity k obchodování. Nikl se používá především při výrobě oceli, ale stává se stále důležitějším jako klíčová komodita v bateriích pro elektromobily. A co víc, Rusko představuje téměř 30 % celosvětového vývozu surového niklu a také 17 % produkce špičkového niklu.

Na devizových trzích zůstává nadále silnější americký dolar a některé komoditní měny jako australský a novozélandský dolar. České koruně pomohla zpráva o intervencích ČNB, která vytvořila na páru koruny a eura pomyslný strop na 26 Kč. Situace může dále eskalovat a koruna oslabovat, ale zatím nevíme objem intervencí a je tedy možné, že může ČNB přijít s agresivnější rétorikou.

Zdroj informací

Štěpán Hájek, analytik společnosti XTB

Datum

8. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2571 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál