Vít Hradil: Průměrná mzda přesáhla 40 tisíc, reálně ale chudneme

Vít Hradil: Průměrná mzda přesáhla 40 tisíc, reálně ale chudneme

Česká průměrná mzda ve 4. čtvrtletí roku 2021 dosáhla 40 135 Kč a meziročně tak narostla o 4 %. Vzhledem k rychlé tuzemské inflaci si ovšem za tuto mzdu šlo koupit méně, než před rokem. Reálná mzda – tedy ta očištěná právě o inflaci – ve výsledku vykázala pokles o 2 %. Za celý rok 2021 ovšem k růstu reálné mzdy došlo, a to o 2,2 %.

Nejrychleji v posledním čtvrtletí loňského roku mzdy rostly v odvětví nemovitostí, kde se meziročně nominálně zvýšily o 14,2 %, a v ubytování, stravování a pohostinství (9,7 %). Ne náhodou se ovšem jedná o sektory nejhůře zasažené koronavirovou pandemií, a jde tak patrně primárně o efekt nízké srovnávací základny z loňského roku.

V roce 2022 se již mzdám podle našeho odhadu tempo inflace překonat nepodaří a průměrných Čech si tak pohorší. Vládou ohlášená úsporná opatření zpomalí růst platů ve veřejné sféře, a ačkoliv v té soukromé vzhledem k pokračujícímu nedostatku pracovníků budou tlaky na přidávání pokračovat, budou již narážet na finanční možnosti firem. Tím spíše v současné situaci, kdy lze očekávat další razantní růst cen energií, což s sebou ponese nemalé dodatečné náklady podniků. Celkem tak počítáme s růstem průměrné mzdy v okolí 7 %, který bude ovšem převálcován inflací dosahující 11 %. Celkem by tak rok 2022 měl přinést pokles reálné mzdy o 4 %, přičemž vzhledem k nadále neutěšené situaci na Ukrajině je rizikem ještě větší propad.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

7. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2191 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál