Prohlášení AČCKA k válečnému konfliktu na Ukrajině

Prohlášení AČCKA k válečnému konfliktu na Ukrajině

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur hluboce lituje nastalé situace. Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem.

AČCKA spolu s evropskou asociací ECTAA vyjadřují svou solidaritu s ukrajinským lidem a obchodními partnery v cestovním ruchu Ukrajiny.

Cestování a turistika představují mírumilovný způsob migrace obyvatel a kulturní porozumění. Podporujeme proto rychlé a mírové ukončení válečného konfliktu.

V souvislosti s nastalou situací v cestovním ruchu v Evropě uvádíme, že nad východní oblastí Ukrajiny není realizována letecká doprava již od r. 2014. Z rozhodnutí Ministerstva dopravy ČR byly letecké spoje do Ruska a Ukrajiny dočasně zrušeny a letecká doprava je nad územím Ukrajiny aktuálně odkloněna.

K obnově příjezdového cestovního ruchu do České republiky od března 2020 stále nedošlo. Skupinové rezervace nepřibývají, přestože do ČR a Evropy mohou přicestovat očkovaní turisté vakcínou uznávanou EMA.

Cestovní agentury evidují rezervace individuálních cestujících, a to maximálně měsíc před příletem.

V rámci celé Evropy jsme v měsících lednu a únoru zaznamenali obrovskou chuť a připravenost cestovat. Příjezdy turistů ze třetích zemí, mimo Evropu, budou ovlivněny vývojem válečného konfliktu.

Od vypuknutí konfliktu cestovní kanceláře vypořádaly několik stovek dotazů svých zákazníků na bezpečnost v přímořských destinacích. Nastalá situace nyní nemá vliv na čerpání služeb v evropských destinacích u Středozemního moře, ani na dopravu do těchto destinací. Bezpečnost a zdraví klientů cestovních kanceláří je vždy nejvyšší prioritou a žádný pořadatel zájezdů nebude své klienty vystavovat nebezpečí.

AČCKA podporuje koordinovaný přístup k podpoře osob zasažených konfliktem a přispěla prostřednictvím sbírky Člověka v tísni „SOS Ukrajina“.

Zdroj informací

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, z.s.

Datum

4. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3778 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál