Komerční banka: Konflikt Ukrajina-Rusko přinese vyšší inflaci i nižší hospodářský růst

Komerční banka: Konflikt Ukrajina-Rusko přinese vyšší inflaci i nižší hospodářský růst

Hlavním kanálem, skrze který dopadne rusko-ukrajinský konflikt na ekonomiku eurozóny, potažmo na tu českou, bude trh s energetickými surovinami. Podle toho, jak se bude dále vyvíjet situace s jejich dodávkami, jsme připravili dva scénáře. Základní scénář předpokládá, že na energetické suroviny sankce uvaleny nebudou a pokud by dodávky přerušeny byly, bude to pouze na krátkou dobu. Naopak krizový scénář předpokládá, že dodávky nerostných surovin do EU budou zastaveny úplně, a to na několik čtvrtletí. Eurozóna by v takovém případě pravděpodobně upadla v příštím roce do recese, stejně tak Česká republika. Dopady na finanční trhy i reálnou ekonomiku uvádíme níže.

Základní scénář: dodávky přerušeny nebudou

Růst HDP eurozóny v letošním roce bude ve srovnání s naší původní prognózou o 0,6 pb nižší (3,6 %), přičemž inflace se pod dvě procenta nedostane ani v roce 2023. Dynamiku českého HDP jsme tedy pro letošek revidovali z původních 4,9 % na 3,8 %. V dalším roce naše prognóza za předpokladu utaženějších měnových podmínek počítá se zpomalením růstu ekonomiky na 2,7 %. Inflace by měla být oproti lednovému scénáři mírně vyšší.

Výnosová křivka tržních sazeb v návaznosti na vyostření konfliktu ještě více invertovala. V základním scénáři předpokládáme, že ČNB bude dalším zvýšením sazeb chladit zvýšené inflační tlaky a očekávání. Výrazná inverze výnosové křivky tak zřejmě přetrvá po většinu letošního roku. Krátký konec by se s následným poklesem měnově-politických sazeb koncem letošního roku měl nicméně opět snížit, což bude její inverzi postupně snižovat.

Z pohledu centrální banky vidíme i v základním scénáři rizika vychýlená spíše ve směru mírně vyšších úrokových sazeb (nad 5 %) a jejich pozdějšímu snižování. Stále se domníváme, že v Q4 22 zvýší sazby i Evropská centrální banka.

Koruna pod vlivem pokračujícího odlivu kapitálu z regionu a zahájení utahování měnové politiky v USA pravděpodobně zůstane oslabená a bude se do poloviny roku pohybovat kolem 25,5 CZK/EUR. Následně by s postupným odezníváním negativního sentimentu mohla opět těžit z úrokového diferenciálu a rok zakončit lehce nad 25,0 CZK/EUR.

Zdroj informací

Komerční banka, a.s.

Datum

2. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2481 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál