Štěpán Hájek: Koruna oslabuje a cena ropy stoupá v reakci na ruskou agresi

Štěpán Hájek: Koruna oslabuje a cena ropy stoupá v reakci na ruskou agresi

Ruskému rublu se zatím nepodařilo výrazněji zpevnit a zůstává pod tlakem sankcí a geopolitického dění.  Včera rubl ztratil proti americkému dolaru přes 25 % a dnes se mu podařilo na stejném páru zpevnit o 4 %. Právě ono zpevnění je spíše potvrzení nadprůměrného kolísání, kterého nyní budeme na rublu svědky a zároveň jde o důsledek nouzového zvýšení úrokových sazeb ruskou centrální bankou na 20 %. Na své geografické postavení však doplácí také česká koruna a další regionální měny.

Ta na páru s americkým dolarem oslabuje nad 22,30 Kč za jeden dolar a jen včera oslabila o 2,16 %. Ačkoliv se jí přímo konflikt netýká, v očích zahraničních investorů jde o měnu v regionu a dochází ke stahování kapitálu z podobných aktiv. Koruna oslabuje i na páru s eurem, kde se její kurz již dostal nad 25 Kč. Další regionální měnou, která je pod výrazným tlakem, je polský zlotý. Ten se na páru s eurem dostal na nejslabší úrovně od začátku prosince 2021. Narozdíl od koruny, která dnes dosavadní ztráty mírné koriguje, polský zlotý jen za dnešek oslabuje o dalších 0,20 %.

Ani dnes se pravděpodobně nespustí obchodování na moskevské burze. Centrální banka se obává panického odlivu kapitálu, což by mohlo být pro většinu ruských firem katastrofální. Jak by asi otevření burzy vypadalo, můžeme vidět na akciích ruských společností kotovaných na londýnské burze. Například ruská banka Sberbank se včera propadla o 74 % a dnes klesá o dalších 7 %. Její cena se dostala už pod 1 GBP. Právě ruská Sberbank čelí reálnému ukončení všech svých aktivit, protože už v tuto chvíli ztratila takový objem likvidity, že není schopna plnit své závazky.

Severomořská ropa Brent se mezitím vrací nad 100 dolarů za barel. Západní sankce se zatím vyhýbají bankám, které zajišťují platby za ruské energie, aby se Evropa neocitla v energetické krizi. To se ale může rychle změnit. Buď může dorazit další vlna sankcí, které již budou zahrnovat také tyto banky a Rusko nebude exportovat ropu a zemní plyn, nebo samotné Rusko přijde se zastavením exportů jakožto odvetné akce proti sankcím a krokům západu. To by mohlo potenciálně dostat cenu ropy Brent nad 110 dolarů a možná ještě mnohem výše.

Zdroj informací

Štěpán Hájek, analytik společnosti XTB

Datum

1. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2723 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál