Martin Listopad: Komentář k ochraně před kybernetickými útoky

Martin Listopad: Komentář k ochraně před kybernetickými útoky

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu je zvýšené nebezpečí v kyberprostoru. Také v České republice se objevují první případy útoků na koncová zařízení široké veřejnosti. Úřady a instituce čelí zvýšenému množství DDoS útoků blokujících webové stránky.

„Odříznutí od západních měn a další sankce znamenají, že Rusko nemůže nakupovat technologie ze zahraničí. Rusko se tedy s velkou pravděpodobností vydá cestou Severní Koreji, jejíž hackeři pomocí ransomware (vydírání) vylepšují státní rozpočet kybernetickými útoky. Zvýšené množství kybernetických útoků v podobě falešných zpráv ‚doručených balíčků od různých dopravců‘ zaznamenáváme již nyní,“ uvádí Martin Listopad, odborník na kyberbezpečnost a ředitel společnosti DoxoLogic, která je součástí skupiny Moore Czech Republic.

„Základní formou obrany před těmito útoky je obezřetnost. Pokud nečekáte balíček, měli byste zpozornět. Pokud balíček čekáte, podívejte se na informace o zásilce přes oficiální stránky spediční společnosti. Neinstalujte si do svého telefonu aplikace, které vám někdo doporučí v SMS zprávě. Při používání počítače buďte méně zvědaví než obvykle, vydržte s objevováním nových stránek, buďte spokojení s těmi, které už znáte,“ uzavírá Martin Listopad.

Zdroj informací

Martin Listopad, odborník na kyberbezpečnost a ředitel společnosti DoxoLogic

Datum

1. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3595 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál