Jana Steckerová: Vyšší riziková averze přetrvává

Jana Steckerová: Vyšší riziková averze přetrvává

I dnes byl na finančních trzích patrný odklon od rizikových aktiv. Regionální měny ztrácely, stejně tak i společná evropská měna. Česká koruna ze svého konta nakonec odepsala 0,4 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 25,26 CZK/EUR. Zveřejněno bylo zpřesněné čtení výsledku HDP za Q4. Jeho růst byl sice potvrzen ve výši 0,9 % mezikvartálně a 3,6 % meziročně, na struktuře byl ale patrný vliv rostoucí inflace. Ta zřejmě vzala domácnostem chuť utrácet, když jejich spotřeba ve srovnání s předchozím čtvrtletím reálně poklesla o 1,8 %.

Za očekáváními zaostal i index PMI, přestože jeho struktura ukázala na pokračující rychlý růst zakázek, výroby, snižující se problémy se subdodávkami i zmírňující se růst cen vstupních surovin. To bude ale vzhledem k rusko-ukrajinskému konfliktu pravděpodobně v dalších měsících negativně ovlivněno. Zveřejněny byly i výsledky státního rozpočtu za únor. Ten byl oproti stejnému měsíci loňského roku poloviční. Za lepším výsledkem stály především nižší výdaje, ale i zotavující se ekonomika, která napomohla k vyššímu daňovému inkasu.

Polský zlotý v průběhu úterního obchodování oslabil o 0,2 % na 4,71 PLN/EUR, maďarský forint o 0,8 % na 374,4 HUF/EUR. V červených číslech byly dnes i evropské akciové trhy (Stoxx Europe 600 ztratil 29 %). Pád rublu na finančním trhu se zastavil. V odpoledních hodinách se jeho kurz vůči dolaru pohyboval okolo 97 rublů. Cena ropy dál mírně rostla (na úrovně okolo 105 dolarů za barel). Měsíční forwardové ceny plynu se dnes pohybovaly kolem 114 EUR/MWh a nijak výrazně již nestoupají. Od prosincových maxim, kdy dosahovaly 180 EUR/MWh, jsou stále ještě hodně daleko.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1876 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál