Michal Brožka: Akcie brzy začaly umazávat ztráty

Michal Brožka: Akcie brzy začaly umazávat ztráty

Nárůst averze vůči riziku ve spojitosti s napadením Ukrajiny ruskou armádou vedl v uplynulém týdnu k dalšímu růstu averze vůči riziku. Akciové trhy klesly, nicméně již v průběhu čtvrtka začaly růst. Koncem týdne dosahuje týdenní ztráta indexu S&P500 necelého 1 % a v případě STOXX Europe 600 2 %. Ceny vládních dluhopisů USA či Německa při eskalaci konfliktu povyrostly, ale koncem týdne již tyto zisky opět smazaly. Dolar vůči euru ve čtvrtek posílil na úroveň 1,111 a později část zisků zkorigoval na 1,124 USD/EUR. Cena ropy Brent dosáhla ve čtvrtek 105 USD/barel. Brzy klesla k 98 USD/barel a oproti začátku týdne je tak dražší o 4,4 %. K výrazně větším nárůstům došlo v případě plynu. Jeho futures na nejbližší měsíce jsou oproti začátku týdne výš o cca 30 %. Středoevropské měny oslabovaly, přičemž nejvíce maďarský forint a nejméně česká koruna. Její kurz dosáhl ve čtvrtek úrovně 25,10 CZK/EUR a následně zkorigoval k 24,70 CZK/EUR. Její týdenní oslabení tak činilo 1,6 %, což je s ohledem na rizika relativně malý výkyv.

Zveřejňovaná makroekonomická data tento týden ve většině překvapila pozitivně. Šlo zejména o předstihové indikátory ze zemí eurozóny či německý Ifo index podnikatelské důvěry. Také indexy nákupních manažerů z USA vykázaly hodnoty nad očekávání, které ukazují na rostoucí aktivitu a důvěru v ekonomiku. Bohužel právě na indikátorech důvěry v nejbližší době pravděpodobně uvidíme negativní dopad války na Ukrajině. Otázkou bude další vývoj konfliktu a sankcí.

V případě ČR tento týden silně překvapilo oproti odhadům mnohem větší navýšení cen výrobců, které tak hovoří ve prospěch dalšího zvýšení úrokových sazeb ČNB. Dopad konfliktu na Ukrajině je nejistý a komplexní, nicméně výroky členů bankovní rady zatím akcentují jeho proinflační efekt. Stále se proto domníváme, že ČNB bude zvyšovat hlavní úrokovou sazbu k 5 % ze současných 4,5 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

25. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2948 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál