Jiří Balej: Zamezení přístupu ruských trolů do evropských sítí

Jiří Balej: Zamezení přístupu ruských trolů do evropských sítí

Zpravodajské služby Ruska a jejich trolové operují napříč celým světem a jsou v současné době, kdy ruské vojsko napadlo Ukrajinu velmi aktivní. V médiích se objevují informace, že by poskytovatelé elektronických sítí měli těmto ruským trollům zamezit přístup do těchto sítí. Je to vůbec možné?

Zamezení přístupu trolů ke konkrétním sítím je relativně snadné, pokud jsou známé adresy sítě, ze které trolové přistupují. Bohužel stejně tak snadné je využít pro komunikaci různé anonymizační nástroje – VPN sítě, proxy servery nebo síť ToR. Organizované skupiny trolů tak mají mnoho možností, jak se před lokalizací a identifikací zdrojové adresy snadno skrýt nebo ji alespoň pravidelně měnit.

Jediným účinným způsobem obrany proti dezinformacím na sociálních sítích je tedy jejich aktivní vyhledávání, jeho pravidelné mazání a deaktivace účtů, které jej tvoří. Pro provozovatele sociálních sítí však jde o válku s větrnými mlýny, kdy po zablokování závadného účtu, se okamžitě vytvoří několik nových. Zároveň se v tomto směru dostáváme blízko hranici, kdy může být těžké rozhodnout, zda jde o mazání dezinformací nebo už o cenzuru.

Ve vyhrocené situaci jaká je dnes na Ukrajině, by mohlo být i akceptovatelným řešením nařízení blokace záměrně proruských informačních webů v sítích poskytovatelů připojení k Internetu. To lze udělat velmi snadno blokací adres a doménových jmen těchto webů. Nebo může zablokovat vybrané doménové jméno doménový správce, jak to dnes učinilo v případě osmi dezinformačních webů tuzemské doménové sdružení CZ.NIC. Může to však vyvolat odpor u čtenářů těchto webů, kteří to budou považovat za tvrdou cenzuru a informace budou dále šířit jiným způsobem – např. prostřednictvím e-mailů.

Zdroj informací

Jiří Balej, Ústav informatiky PEF MENDELU

Datum

25. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1578 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál