Vít Hradil: Ceny výrobců letí raketově vzhůru

Vít Hradil: Ceny výrobců letí raketově vzhůru

České ceny průmyslových výrobců drtivě překonaly veškerá očekávání, když namísto trhem vyhlížených 13,2 přidaly meziročně 19,4 %, tedy nejvíce v historii samostatné České republiky. Meziměsíční zdražování tak činilo 6,9 %. Zdaleka největší podíl na aktuálním navýšení cen měl oddíl Elektřiny, plynu a páry, kde meziročně došlo ke skoku ve výši 40,9 %.

Kromě průmyslu se ceny výrazně zvýšily i u zemědělců, kde bylo meziročně dráže o 21,4 %, což šlo primárně na vrub Rostlinné výrobě (32,6 %). Zdražování se ovšem nevyhnuly ani Stavební práce (8,3 %) či Tržní služby pro podniky (3,2 %).

Česko se tak zařadilo po bok dalších zemí Evropské unie, kde ceny výrobců taktéž vesměs přinesly překvapení směrem nahoru. Vzhledem k razanci, jakou zdražování u českých výrobců nabralo, lze předpokládat další zesílení inflačních tlaků i u cen spotřebitelských v průběhu letošního roku. Dále se tak zvyšuje pravděpodobnost zásahu České národní banky, která patrně bude nucena přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, byť tyto s cenami energií nemají naději mnoho udělat. Uklidnění situace se přitom nezdá být na dohled, spíše naopak. Eskalující konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ze kterého vyplývá i obecnější napětí mezi Ruskem a Západem, má potenciál dále vyhrotit situaci na trzích s energetickými surovinami. Dvouciferná inflace cen výrobců je tak pro letošní rok prakticky zaručena.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

23. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Reklama

Page generated in 3.419 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál