Michal Brožka: Ceny výrobců v lednu skokově vzrostly

Michal Brožka: Ceny výrobců v lednu skokově vzrostly

České ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně stouply o 6,9 %. Jejich meziroční tempo se zvýšilo na 19,4 % z předchozích 13,5 %. To bylo drtivě nad všemi odhady, které v průměru ukazovaly tempo kolem 13 %.

Meziměsíční zdražení je nejrychlejší od února roku 1991. Stojí za ním nepřekvapivě především skok v cenách energií. Po odečtení sektoru energetiky by lednové zdražení nebylo v lednu 6,9 %, ale 1,9 % a meziroční růst cen nikoliv 19,4 %, nýbrž 12,9 %. K relativně menšímu ale přesto významnému zvyšování cen došlo v případě těžby a dobývání, výrobě plastů, kovových výrobků a také v potravinářství. Ke zlevnění došlo v případě dopravních prostředků, kde se patrně projevil mírný ústup tlaků v dodavatelských řetězcích.

O vyšším cenovém růstu lze na začátku roku mluvit i v případě zemědělství. Lednové zdražení zde činilo vysokých 4,4 % a meziroční růst cen zrychlil na 21,4 %.

Ve stavebnictví se ceny v lednu meziměsíčně zvýšily o relativně střídmých 0,5 % a jejich meziroční tempo vzrostlo o desetinku na 8,3 %.

Ve službách na začátku roku došlo ke zdražení o 0,7 % a meziroční tempo růstu cen zde akcelerovalo na 3,2 % z předchozích 1,7 %.

Nárůst cen výrobců je velmi vysoký a do značné míry se bude přenášet do spotřebitelských cen v letošním roce. To je z pohledu ČNB důvod ve prospěch dalšího zvýšení úrokových sazeb. S tím počítáme již na zasedání koncem března, a to o 25 bb na 4,75 % či rovnou o 50 bb na 5,0 %. Vývoj situace na východě Ukrajiny může tento výhled citelně ovlivnit.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

23. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1713 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál