Jaromír Gec: Výrobní ceny argumentem pro další růstu sazeb ČNB

Jaromír Gec: Výrobní ceny argumentem pro další růstu sazeb ČNB

Tempo zdražování českých průmyslových výrobců v lednu drtivě překonalo odhady. Meziměsíčně tuzemští výrobci zvýšili ceny o 6,9 %, což je nejvíce od února 1991. Za posledních dvanáct měsíců tak ceny vzrostly již o 19,4 %. Trhy přitom očekávaly setrvání meziročního tempa růstu cen průmyslových výrobců na prosincových 13,2 %. Na dramatickém meziměsíčním nárůstu cen se podepsaly především ceny energií, méně výrazně ale rostly i ceny v ostatních odvětvích. Ke zlevnění naopak došlo u dopravních prostředků, kde se patrně projevil mírný ústup problémů v dodavatelských řetězcích. Výrazně v lednu rostly i ceny v ostatních primárních okruzích (tj. u výrobců v zemědělství, stavebnictví a v oblasti tržních služeb).

Lze očekávat, že výrazné inflační tlaky z výrobní sféry budou v letošním roce do značné míry prosakovat i do spotřebitelských cen. To je z pohledu ČNB důvod k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. S tím počítáme již na zasedání koncem března, a to o 25 bb na 4,75 %. Po dnešních výrazně proinflačních datech je však rizikem výraznější zvýšení o 50 bb na 5,0 %.

Guvernér Rusnok připustil pomalejší odeznívání zvýšené inflace. V rozhovoru pro ČRo Plus uvedl, že eskalace geopolitické situace na Ukrajině by mohla vést k vyšším cenám energií, pomalejšímu odeznívání tuzemské inflace a zároveň nižšímu ekonomickému růstu, než ČNB dosud očekávala.

Inflace snížila důvěru německých spotřebitelů. Březnový spotřebitelský sentiment dle GfK se snížil na -8,1 bodů z únorových -6,7 bodů. Mírně se sice zlepšilo očekávání celkové ekonomické situace, proti tomu ale výrazněji působil zhoršený výhled budoucí příjmové situace a menší úmysl utrácet. Zhoršení celkové důvěry patrně souvisí především se zvýšenou inflací, která snižuje kupní sílu německých domácností.

Výrazně proinflační překvapení z tuzemských výrobních cen i prohlášení guvernéra Rusnoka dnes pomohlo krátkým sazbám i koruně. Ta tak dnes ve srovnání s ostatními měnami středoevropského regionu oslabila méně výrazně, když se odpoledne obchodovala mírně nad 24,55 CZK/EUR, kde dnes otevírala. Regionální měny tak nadále zůstávají pod tlakem v důsledku eskalace konfliktu na Ukrajině, který se projevil v jejich oslabení již začátkem týdne.

Globální akciové trhy dnes spíše ztrácely. Závěr obchodování v Evropě i jeho začátek v USA přinesly určité známky odklonu investorů od rizikových aktiv, když se akciové indexy pohybovaly většinově v červených číslech. Dosavadní vývoj a představený „první balíček“ sankcí proti Rusku ze strany západních zemí však dosud přinesl relativně mírnou reakci globálních trhů. Další eskalace geopolitické situace tak zůstává hlavním rizikem dalšího vývoje.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

23. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2328 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál