Evžen Korec: Nový územní plán Prahy odblokuje stavební plochy a povede ke zlevnění nových bytů

Evžen Korec: Nový územní plán Prahy odblokuje stavební plochy a povede ke zlevnění nových bytů

Desetileté výročí si tento rok připomíná hlavní město. Přesně před deseti lety začala příprava nového územního plánu, který získal přezdívku metropolitní. Nyní se zdá, že se práce na tomto tolik potřebném dokumentu mohly konečně blížit do cíle. V dubnu začne veřejné projednání a vedení pražského magistrátu by nový územní plán chtělo schválit do konce příštího roku. Konečně by se tak vyřešil nevyhovující stav, kdy se všichni investoři staveb musí řídit podle územního plánu z roku 1999, což v konečném důsledku mimo jiné prodražuje nové byty.

Současný územní plán platí od roku 2000 (schválen byl v roce předchozím) s tím, že po deseti letech mělo dojít k přijetí nového územního plánu a vytvoření nové zásoby rozvojových ploch pro novou výstavbu. To se ale nestalo a veškeré stavební záměry se dosud řídí podle zastaralého a vyčerpaného územního plánu. Stalo se očekávané a logické – pozemky vhodné pro novou výstavbu došly.

Na novou bytovou výstavbu to má významné dopady. V podstatě se vyčerpaly dostupné volné pozemky. Platný územní plán už nenabízí vůbec žádné a de facto tak neumožňuje novou bytovou výstavbu. Developerům, kteří přesto chtějí stavět, nezbývá než pro každý projekt žádat o dílčí změnu územního plánu. To ale přípravu stavby prodlužuje v řádu mnoha let. Obojí, jak nedostatek pozemků, tak neúměrné průtahy, přitom nové byty výrazně prodražují.

Jasným úkolem nového územního plánu hlavního města je připravit dostatek rozvojových ploch vhodných pro stavbu velkých rezidenčních projektů. Jen to povede k lepší dostupnosti bydlení, protože developeři už nebudou odkázaní jen na pár posledních předražených pozemků a nižší ceny přinesou také úspory z rozsahu při výstavbě. Nové byty tak budou dostupné většímu množství zájemců než nyní. Škoda jen, že si na nový územní plán ještě počkáme.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

23. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1532 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál