Jana Steckerová: Důvěra v ekonomiku eurozóny by se měla zlepšit

Jana Steckerová: Důvěra v ekonomiku eurozóny by se měla zlepšit

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v únoru pravděpodobně mírně vzrostla. Naznačují to již zveřejněné údaje z Německa a Španělska. Ve Spojených státech se dozvíme, jak se vyvíjely prodeje stávajících nemovitostí. Ty by po výrazném propadu v prosinci měly podle našeho odhadu mírně stoupnout. Polská průmyslová produkce za leden napoví, co očekávat od té české. Konsenzus trhu počítá s výrazným meziměsíčním propadem.

 

Prodeje stávajících nemovitostí v USA by měly mírně vzrůst

Prodeje stávajících nemovitostí ve Spojených státech by v lednu měly podle našeho odhadu vzrůst o 0,3 % a zkorigovat tak výrazný prosincový propad. Včera zveřejněné počty zahájených staveb však výrazně zklamaly, a tak je otázka, zda i dnešní statistiku nečeká podobný osud. Podle nedávného průzkumu totiž současný okamžik považuje za čas vhodný pro koupi domu rekordně nízký počet Američanů (25 %). Situaci na trhu s bydlením navíc komplikují i vysoké ceny stavebních materiálů a chybějící pracovní síla. Počet nově zahájených staveb tak včera poprvé po čtyřech měsících poklesl. Naopak vývoj počtu vydaných stavebních povolení (+0,7 m/m v lednu) indikuje, že stavebnímu sektoru by se nemuselo v následujících měsících dařit až tak špatně.

V eurozóně bude dnes zveřejněna pouze spotřebitelská důvěra. Ta v důsledku rostoucích cen energií a pandemické omikronové vlny v lednu poklesla (na -8,5 bodu). I to je ale stále ještě 0,6 směrodatné odchylky nad historickým průměrem. V únoru by se měl indikátor vylepšit, a to především díky jeho vpředhledící složce. Lepší nálada domácností by se pak měla odrazit i v jejich větší ochotě utrácet.

Region mírně ztrácí

Kalendář byl včera poloprázdný, čemuž odpovídal i vývoj kurzu koruny. Ten vykazoval pouze mikroskopické pohyby a po celý den se držel v úzkém pásmu 24,36-24,40 CZK/EUR. Ostatní regionální měny ztrácely. Polský zlotý i maďarský forint oslabily shodně o 0,5 % (na 4,519 PLN/EUR a 356,8 HUF/EUR). Na slabších úrovních je drží nejistota spojená s konfliktem Rusko Ukrajina. Ta se odráží i v poklesu na akciových trzích.

Nemastné neslané bylo i obchodování s eurodolarem. Kurz společné evropské měny zůstal ve srovnání s předchozím dnem prakticky beze změny. V odpoledních hodinách se nacházel na úrovni 1,136 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

18. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Reklama

Page generated in 3.2541 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál