Michal Brožka: Ekonomika USA na začátku roku expanduje

Michal Brožka: Ekonomika USA na začátku roku expanduje

Dnes zveřejněné statistiky ukážou expanzi maloobchodních tržeb a průmyslu v USA za leden. Za lepšícími se daty by tentokrát měla být i vyšší produkce automobilů. Průmyslová výroba za eurozónu z konce loňska by rovněž měla ukázat slušnou meziměsíční expanzi. Finanční trh je ovlivňován ústupem napětí ve vztahu mezi Ukrajinou a Ruskem.

 

 

Nabídka aut v USA na vzestupu

Národní statistiky zemí eurozóny ukazují dle propočtů SG expanzi průmyslové výroby za prosinec o 1,1 % m/m. Trh je pesimističtější, nicméně prozatím je důležité, že přetrvávají signály zmírňujících se potíží v subdodávkách a potažmo expanzi výroby v prvních měsících letošního roku.

Poté, co maloobchodní tržby v USA na konci roku propadly, je od lednových dat očekáván naopak vzestup daný z části vyšší poptávkou a slabším vlivem pandemie a v případě motoristického segmentu pak především jejich navyšující se nabídkou. O tom svědčí statistika prodeje aut, která v lednu vzrostla na 15,0 mil. z prosincového objemu 12,4 mil. Vyšší dostupnost aut souvisí i s růstem jejich výroby, což by mělo být patrné i průmyslové produkci, od které se za leden také čeká růst. Naše očekávání je v případě maloobchodu i průmyslové výroby mírně optimističtější nežli odhady trhu, takže hovoří ve prospěch dolaru. Nicméně na páru dolar – euro aktuálně působí opačným směrem zmírnění napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. A tato proměnná bude pravděpodobně i dnes hlavním hybatelem středoevropských měn.

Finanční trhy přivítaly snížené napětí kolem Ukrajiny

Na trzích včera klesala averze vůči riziku poté, kdy ruský ministr obrany oznámil stahování části vojsk z rusko-ukrajinských hranic. Cena ropy Brent se snížila přibližně o 3,4 % k 93 USD/barel, akciové trhy v Evropě i v USA rostly, americký dolar proti euru ztrácel. Zveřejnění oproti odhadům vyššího růstu cen průmyslových výrobců v USA nemělo na jeho vývoj výraznější vliv. V Německu jsme viděli lepšící se ZEW index sentimentu analytiků, nicméně odhady byly ještě o trochu vyšší.

Středoevropské měny v čele s polským zlotým proti společné evropské měně v prostředí globálního snížení averze vůči riziku posilovaly. V Polsku a Maďarsku navíc potěšilo zveřejnění výsledku HDP za čtvrté čtvrtletí. Čísla svým růstem výrazně překonala odhady.

Guvernér ČNB Rusnok dle agentury Reuters uvedl, „uvidíme, zda ještě budeme zvyšovat úrokové sazby, vyloučit se to nedá. Šlo by však už spíše o jemné ladění sazeb.“ Připomeňme, že naše prognóza počítá s vrcholem hlavní úrokové sazby na 5 % v průběhu první poloviny letošního roku a se začátkem jejího snižování již ve čtvrtém čtvrtletí.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

16. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.8529 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál