Martin Gürtler: Plynulejší dodávky působí na vyšší výkon průmyslu

Martin Gürtler: Plynulejší dodávky působí na vyšší výkon průmyslu

Evropský průmysl v prosinci pozitivně překvapil, když docházelo k zmírňování problémů v dodavatelských řetězcích. Průmyslová produkce v eurozóně vzrostla meziměsíčně o 1,2 %, zatímco se čekal růst o 0,3 %. V případě celé Evropské unie byl růst o něco mírnější, když činil 0,7 %. Je však vidět, že výkon průmyslu se stále odvíjí hlavně od toho, jak jsou jednotlivým výrobním podnikům dodávány potřebné součástky a materiály. To vede k výrazné volatilitě produkce a také k tomu, že vývoj mezi jednotlivými zeměmi je značně diferencovaný. Česko tak bylo v prosinci s meziměsíčním poklesem o 2,9 % nejhorší, zatímco v listopadu patřilo naopak k nejlepším, když jeho produkce vzrostla o 4,8 %.

Výrazně nad odhady v lednu rostly americké maloobchodní tržby i průmyslová produkce. V meziměsíčním vyjádření dosahoval růst maloobchodních tržeb 3,8 %, bez prodejů automobilů pak 3,3 %. Čekalo se přitom 2,0 %, respektive 0,9 %. Směrem k horšímu byly však naopak revidovány údaje za prosinec. Významně k lednovému nárůstu tržeb přispěly prodeje automobilů, které umožnila již zmíněná vyšší produkce. V poklesu v důsledku obnoveného šíření nákazy na druhou stranu pokračovaly tržby v oblasti stravování. Zhoršená pandemická situace favorizovala především prodeje přes internet. Podobně jako v Evropě byly zlepšující se dodávky součástek na přelomu roku patrné také na výkonu amerického průmyslu. Ten vzrostl meziměsíčně o 1,4 %, zatímco se čekal růst o 0,5 %.

Optikou dění na finančních trzích patřil dnešek k těm klidnějším, k čemuž přispělo částečné uklidnění situace na Ukrajině. Česká koruna se tak držela poblíž 24,35 CZK/EUR. Bez významnějšího pohybu se obešel také polský zlotý, zatímco maďarský forint o zhruba půl procenta oproti euru oslabil. Euro k dolaru sice zprvu nepatrně posílilo, poté se však vrátilo k 1,136 USD/EUR. Akciové trhy mírně korigovaly nárůst z přechozího dne.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4217 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál