Evžen Korec: Hypotéky rekordně zdražují, jsou nejdražší za deset let

Evžen Korec: Hypotéky rekordně zdražují, jsou nejdražší za deset let

Rekordním zdražením vstoupil do nového roku hypoteční trh. Průměrná hypoteční sazba v lednu v porovnání s předchozím měsícem podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla o rekordních 0,44 procentního bodu (44 bazických bodů). Dosáhla tak hodnoty 3,43 procenta a dostala se na úroveň, kde byla naposledy v září 2012. Hypotéky rekordně zdražovaly už v prosinci, kdy se hypoteční sazba zvýšila o 29 bazických bodů. Postupné zvyšování hypotečních úrokových sazeb se dá očekávat po celý zbytek roku.

Zdražování vede k tomu, že hypoteční trh začíná klesat. Banky v prvním letošním měsíci poskytly o 30 procent méně hypoték než v loňském prosinci, celkem 7045 úvěrů v hodnotě 22,89 miliardy korun.

Data z hypotečního trhu nepřímo potvrzují růst cen nemovitostí. Průměrná výše poskytnuté hypotéky během jednoho měsíce vzrostla o 35,5 tisíce korun na 3 249 234 korun. To je špatná zpráva nejen pro lidi financující nemovitost pomocí hypotéky, ale pro všechny kupující.

Novoroční kocovina v podobě vysokých cen jen tak neodezní. Naopak domácnosti se musí připravit, že je bydlení bude stát stále více a více. Ve střehu musí být hlavně ti, jimž letos končí fixační období. Banka jim zcela jistě nabídne horší podmínky, než mají nyní. A nepochodí ani u konkurence. Nakonec se budou muset spokojit s úrokem vyšším o procentní bod či dokonce více. Pro rodinný rozpočet to znamená zásah v řádu tisícikorun měsíčně.

Otázkou zůstává, kolik domácností takové zdražení v kombinaci s výrazným růstem cen energií i velmi vysokou inflací nezvládne. Je reálné očekávat, že počet problémových hypoték a nesplácených úvěrů poroste. Pro některé to dojde až tak daleko, že o své vysněné bydlení nakonec přijdou. Letos nás tak zcela jistě žádné jednoduché období nečeká.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

16. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1373 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál