Bohumil Trampota: Kofola: Kvartální výsledky nad odhady, překonání celoročního cíle

Bohumil Trampota: Kofola: Kvartální výsledky nad odhady, překonání celoročního cíle

Kofola ČeskoSlovensko reportovala dnes vybrané ukazatele za čtvrté čtvrtletí minulého roku. Výsledky jsou lepší v meziročním srovnání. Překonaly jak konsensus trhu tak i náš odhad a jsou nad aktualizovaným cílem Kofoly. Společnost oznámila zisk EBITDA za Q4 21 ve výši 139 mil. CZK při tržbách 1,7 mld. CZK. Kofola také plánuje prodat téměř 5 % vlastních akcií.

Výsledky hospodaření:Kofola oznámila růst tržeb za Q4 21 o 17,2 % na 1 57 mld. CZK. Růst je dán absencí restrikcí v posledním kvartále minulého roku, zatímco ve stejném období předchozího roku platily téměř celé čtvrtletí a tvrdě zasáhly zejména gastro byznys. Výnosy jsou nad konsensem i naší projekcí. Zisk na úrovni EBITDA je 139 mil. CZK (11,3 %y/y) a také nad tržním očekáváním. Marže klesla o půl procentního bodu na 8,8 %. To je lepší výsledek ve srovnání s naším odhadem. Pokles je dán inflací vstupů. Zadlužení je 3,1x (č. dluh / EBITDA), což je pod cílem společnosti na 3,5x.

EBITDA za celý minulý rok je 1,125 mld. CZK(9,2 % y/y). Dosažený výsledek je nad cílem Kofoly 1,08 – 1,12 mld. CZK.

Pro letošní rok vidí Kofola růst tržeb o 11 % a EBITDA 1,08 – 1,20 mld. CZK. Zadlužení by mělo dále klesnout na 3,0x. Kofola také plánuje vyplatit akcionářům zhruba 300 mil. CZK na dividendách. To by odpovídalo 13,5 CZK (hrubý výnos 4,3 %) na akcii, což je stejná výplata jako v minulých letech.

Kofola také oznámila, že uvažuje o prodeji 4,87 % vlastních akcií, které drží její 100% dcera Radenska. Prostředky by měly být použity na financování dalších rozvojových plánů společnosti. Rozhodnutí o prodeji nicméně ještě nepadlo. Navíc by se zvýšil free float (počet volně obchodovaných akcií) asi na 33 %. Pro mnohé investory se tak kofola stane atraktivnější.

Nyní plánujeme aktualizovat naše odhady a dáváme naše doporučení i cílovou cenu do revize.
Více informací a celá sada výsledků za minulý rok budou zveřejněny 12. dubna 2022.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

15. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1836 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál