Michal Brožka: Inflace dosahuje vrcholu poblíž 10 %

Michal Brožka: Inflace dosahuje vrcholu poblíž 10 %

Inflace na začátku roku zrychlila na meziroční tempo 9,9 %. To bylo lehce nad očekáváním trhu i ČNB, ale nenaplnily se obavy z mnohem většího zdražení. Jádrová inflace podle našeho předběžného odhadu oproti očekávání naopak mírnější, což snižuje potřebu dalšího utahování měnové politiky. Přesto z důvodu obav z inflačních očekávání a průsaku vyšších cen energií do dalších položek spotřebitelského koše počítáme s mírným navýšením hlavní úrokové sazby ČNB na nejbližším zasedání.

Spotřebitelské ceny v ČR v lednu oproti prosinci vzrostly o 4,4 %, meziroční míra inflace se tedy zvýšila na 9,9 % z předchozích 6,6 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem ve výši 9,6 %. Očekávání trhu bylo 9,3 %. S ohledem na výjimečně velkou nejistotu lze říci, že výsledek je velmi blízko odhadům.

Senzace v podobě velkého skoku inflace nad 10 % se nekoná, ale to nic nemění na faktu, že předchozí růst spotřebitelských cen byl skutečně vysoký a meziroční inflace tak dosahuje vysokého tempa. Možnost překročení magické desítky je stále poměrně pravděpodobná, ale už nikoliv jistá.

Z hlediska struktury bylo oproti našemu odhadu výrazně větší zdražení v případě potravin. Zde ceny v průměru meziměsíčně povyskočily o 4,1 %. Největším cenovým tahounem ovšem byly náklady na bydlení kvůli zdražení energií a také kvůli návratu plateb DPH v případě plynu a elektřiny. To dle ČSÚ samo o sobě přispělo k inflaci výrazných 1,4 procentního bodu. Tato struktura ovšem znamená, že se zdražení odehrávalo především v cenách, na které má ČNB relativně malý nebo žádný vliv. Dle našich předběžných propočtů jádrová inflace naopak mírně zpomalila v meziměsíčním .

Z hlediska meziroční míry inflace jsou největším cenovým tahounem náklady na bydlení včetně cen energií. Zde meziroční míra zdražení činí vysokých 14,4 %, což do celkové inflace dodává celých 3,7 procentního bodu. Druhým hlavním cenovým tahounem je segment dopravy, kde zdražily ropa a automobily a do inflace přidaly 1,6 procentního bodu. V meziročním srovnání ceny zboží rostou o 10,5 % a ceny služeb o 8,8 %.

Prognóza ČNB pro leden čekala inflaci 9,4 % a pro celý rok 8,5 %. My jsme počítali s 9,6 % a celoročním růstem v průměru o 8,8 %. Vyšší údaj ze začátku roku tak spíše indikuje, že by se celoroční průměr mohl nacházet blízko 9 %. Většina letošního zdražení by se dle naší prognózy měla odehrát na začátku roku a v dalších měsících by mělo tempo zdražování slábnout. Uvolňování napětí v dodavatelských řetězcích by mělo vést k výraznému snížení tlaku na růst cen. Proti vyšší inflaci bude také působit utaženější měnová politika. Obava z růstu inflačních očekávání a průsaku vyšších cen energií do dalších položek spotřebitelského koše by dle naší prognózy ještě měla vést ke zvýšení úrokových sazeb ČNB. Současně však relativně slabší jádrová inflace naznačuje, že úrokové sazby jsou blízko svého vrcholu.

Česká koruna reagovala na zveřejnění výsledku mírným oslabením. Pro její nejbližší vývoj bude nyní důležitý konflikt týkající se Ukrajiny.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

14. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2551 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál