Evžen Korec: Zájem o hypotéky letos podle očekávání klesá, další propad přijde s přísnějšími pravidly na jaře

Evžen Korec: Zájem o hypotéky letos podle očekávání klesá, další propad přijde s přísnějšími pravidly na jaře

Zájem o hypotéky po loňském rekordním roce na začátku toho letošního podle očekávání opadl, banky a stavební spořitelny v lednu poskytly hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun. Oproti předchozímu prosinci je to o čtvrtinu méně. Počet poskytnutých hypoték během ledna oproti minulému měsíci klesl o 28 procent na deset tisíc, což je nejméně od srpna 2020. Vyplývá to z aktuálních dat České bankovní asociace Hypomonitor. Z meziročního pohledu klesl objem hypoték v lednu o jedno procento, počet o jedenáct procent. Může za to neustále rostoucí úroková sazba, která se letos v lednu podle bankovní asociace dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013.

Opadnutí zájmu o hypotéky není žádné překvapení a dá se předpokládat, že propad hypotečního trhu bude pokračovat. Česká národní banka (ČNB) opět zvýšila základní úrokové sazby, což požene vzhůru sazby i u komerčních úvěrů včetně těch hypotečních. Navíc se od letošního dubna vrací do hry přísnější pravidla pro posuzování žadatelů o hypotéku. Kvůli tomu počet úspěšných žádostí opět o něco poklesne. Zatímco únor a hlavně březen nejspíš přinese poměrně pozitivní čísla, protože lidé se budou snažit získat hypotéku ještě za pro ně výhodnějších podmínek, v dubnu přijde další znatelný pokles.

To je špatná zpráva nejen pro realitní trh, ale hlavně ty, kteří si chtěli pořídit vlastní bydlení. Polovinu nových bytů financují jejich kupující pomocí hypotéky, tento podíl však kvůli nekončícímu zdražování a přísnějším podmínkám klesne. Naopak už nyní dost špatná dostupnost bydlení se v příštích měsících ještě zhorší.

Velké nepříjemnosti zdražující se hypotéky přinesou také těm domácnostem, kterým v nejbližších měsících končí fixační období. Musí počítat s tím, že za splátky hypotéky nově zaplatí až o tisíce korun měsíčně navíc. Po razantně zdražujících energiích a dlouho nevídané inflaci to bude znamenat další zásadní problém pro rodinné rozpočty. Obávám se proto, že přibude těch, kteří budou mít se splácením dražší hypotéky velké potíže.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

11. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2419 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál