Bohumil Trampota: Philip Morris ČR: Nadprůměrný dividendový výnos, potvrzujeme doporučení Koupit

Bohumil Trampota: Philip Morris ČR: Nadprůměrný dividendový výnos, potvrzujeme doporučení Koupit

Investiční doporučení: Opakujeme doporučení Koupit pro akcie Philip Morris ČR. Nová cílová cena vzrostla na 18 183 CZK na jednu akcii PMČR. Společnosti rychle roste tržní podíl relativně nových technologií, kdy se tabákové náplně nepálí jako u klasických cigaret, ale zahřívají. Bez překvapení je PMČR je lídrem v segmentu tradičních cigaret, a to jak v České republice, tak na Slovensku. Jak jsme u PMČR zvyklí, má silnou bilanci bez dluhů a mezi své akcionáře dělí vysokou dividendu. Vzhledem k to mu, že tento sektor je velmi přísně regulován, je jasným rizikem jakékoli další utahovaní regulace prodeje cigaret a kouření. Dalším rizikem je růst spotřebních daní, a to zejména na zahřívané produkty. Obojí by pravděpodobně vedlo ke růstu cen výrobků PMČR s možným dopadem na poptávku.

Za minulý rok (2021) by měl PMČR ukázat další nárůst tržního podílu zahřívaného tabáku (technologie IQOS, náplně/cigarety HEETS), a to na obou trzích (ČR & SK), kde společnost podniká. Odhadujeme, že se tržní podíl PMČR v tomto sektoru zvýšil ve sledovaném období z cca 9 % na 20 %. Podle našich projekcí čekáme, že PMČR bude v letošním roce, tedy ze zisku 2021, distribuovat mezi své akcionáře dividendu ve výši 1 310 CZK na jednu akcii. To při současné tržní ceně nabízí hrubý dividendový výnos 7,9 %.

Ocenění společnosti: Pro ocenění společnosti Philip Morris ČR jsme použili model diskontovaných dividend. Ve sledovaném období mezi roky 2021 až 2023 jsme diskontovali námi odhadnuté dividendy. Implikovanou fair value (vnitřní hodnotu) 19 140 CZK na jednu akcii jsme upravili o nižší atraktivitu společnosti (-3 %) a spekulativní potenciál (-2 %). Cílová cena je pak 18 183 CZK/akcii. To je 8,7 % vyšší ve srovnání se současnou tržní cenou. Celkový potenciální výnos včetně dividendy je 16,6 %. To odpovídá doporučení Koupit.

Philip Morris ČR se obchoduje na PE 11,6x (2022) a EV / EBITDA 9,8x (2022). Medián sektoru je P/E 9,7x (2022) a EV/EBITDA 8,4x (2022). Při relativním srovnání s nejbližšími konkurenty se PMČR obchoduje na těchto ukazatelích s prémií. Nicméně u P/S je to naopak s diskontem (2,3x vs 2,7x). Navíc PMČR nabízí vysoký dividendový výnos slušně nad mediánem srovnatelných společností, který je jedním z nejvyšších v sektoru.

Očekávané události: Výsledky za celý rok 2021 budou zveřejněny 29. března 2022.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

11. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3241 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál