Jan Vejmělek: Americká inflace stále ještě není na vrcholu, ten se ale blíží

Jan Vejmělek: Americká inflace stále ještě není na vrcholu, ten se ale blíží

Klíčovou statistikou dnešního dne je lednová americká inflace, kde se obáváme dalšího zrychlení meziroční dynamiky na 7,2 %. Zvýšení inflační, ale i růstové prognózy pro letošní i příští rok přinese zimní prognóza z dílny Evropské komise.

 

 

Podle EK budou ekonomický růst i inflace v eurozóně vyšší

Dolaroví obchodníci se dnes mohou dočkat stimulu v podobě lednových inflačních čísel. Inflace ve Spojených státech zatím stále podle nás nedosáhla svého vrcholu. Lednový přírůstek spotřebitelských cen odhadujeme na 0,4 %, což by znamenalo zrychlení meziroční dynamiky na 7,2 % z prosincových 7,0 %; bude se jednat o nejvyšší číslo za poslední čtyři dekády. Náš odhad je v souladu s tržním konsensem. Na jádrové inflaci předpokládáme kulminaci v únoru, na celkové to není vzhledem k volatilitě cen energií a potravin úplně zřejmé. Z pohledu reakce finančních trhů jakékoliv číslo nad tržní očekávání dále posílí spekulace na razantnější zvýšení dolarových úrokových sazeb včetně scénáře na vzestup o 50bb na březnovém zasedání.

Zimní prognóza z dílny Evropské komise přinese podle nás vzestupnou revizi růstových a inflačních vyhlídek pro roky 2022 a 2023. V případě inflace bude přehodnocení obzvláště razantní, pro letošní rok dle našich předpokladů z původních 2,2 % na 4,2 %, pro příští rok z původně udávaných 1,4 % na 2,3 %. Prognóza by měla potvrdit naše nové předpoklady ohledně reakce ECB, kdy již na konci letošního roku očekáváme první zvýšení sazeb ECB.

Koruně se včera posilovat nechtělo

Globální finanční trhy se včera nesly ve znamení celkem pozitivní nálady. Akciové indexy slušně rostly, což se podepsalo i na silnější hodnotě eura vůči dolaru. Ve prospěch společné měny hrálo i ranní zveřejněni prosincové statistiky německého zahraničního obchodu. Data překvapila zejména dynamikou vývozů a dovozů, které překonaly veškerá tržní očekávání. Je to další ze signálů možného počátku zmírňování problémů v dodavatelském a výrobním řetězci.

Silnější euro se projevilo i na tendenci středoevropských měn posilovat, jedinou výjimkou byla česká koruna. Ta se v minulých dnech několikrát pokusila o zdolání hladiny 24,20 CZK/EUR, tyto pokusy se však (zatím) ukázaly jako neúspěšné. Včera naše měna korigovala nad 24,30 CZK/EUR. To maďarský forint si připsal třetinu procenta a vítězem včerejšího regionálního klání byl polský zlotý se ziskem více než tři čtvrtiny procenta. Zlotý podpořilo úterní zvýšení sazeb a včerejší jestřábí tisková konference, kde guvernér Glapinski měnu verbálně podpořil slovy „čím silnější zlotý, tím lépe“. Zlotý je tak vůči euru nejsilnější za posledních pět měsíců.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

10. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2099 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál