Ivan Bartoš: Starostům postižených obcí prodloužíme termín pro příjem žádostí

Ivan Bartoš: Starostům postižených obcí prodloužíme termín pro příjem žádostí

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v pondělí hovořil se starosty jihomoravských obcí, které loni v červnu poničilo tornádo. Nyní chystá prodloužení příjmu žádostí v dotačním programu na obnovu obecního majetku po živelní pohromě. Dále Státní fond podpory investic lidem na opravu jejich obydlí vyplatil už přes 361 milionů korun. Navíc ministr Bartoš oznámil, že spolu s MPO vyhlásí program i pro lidi, na které žádná vládní pomoc dosud nepamatovala.

„Přímo na místě jsem viděl škody, které obce utrpěly, a z kterých se ještě nemohly vzpamatovat. Starostové chystají žádosti o dotace na obnovu poničeného obecního majetku, kde pro ně máme zhruba 1,3 miliardy korun. Chtějí mít vše precizně připraveno, a proto příjem žádostí prodloužíme o dva měsíce do června tohoto roku. Budou tak mít na přípravu více času. Velmi jim děkuji za obětavost a práci, kterou pro občany ve svých obcích dělají,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a dodal: “Zároveň pracujeme na podpoře samosprávám na úhradu nutných nákladů, které vznikly v souvislosti s pracemi při odstraňování škod po řádění tornáda, případně nákladů na výstavbu nových objektů v jiných lokalitách, kdy stávající poškozené budovy není efektivní opravovat.”

„Program na Obnovu krajského a obecního majetku po živelních pohromách vyhlašujeme každý rok s alokací v řádu nižších stamilionů. Loňské tornádo na Jižní Moravě byl však extrém, který si vyžádal daleko vyšší finanční alokaci,“ uvedl náměstek sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Výzva je vyhlášena od srpna minulého roku. Podpora se vztahuje na území, pro které byl vyhlášen krizový stav, v tomto případě je to Jihomoravský kraj. Dotace bude poskytnuta na majetek, který byl zasažen živlem, tornádem.

Pomoc potřebovali i samotní obyvatelé obcí. Proto hned od prvních dnů po katastrofě začaly přímo na místě intenzivně pracovat mobilní týmy úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI). Výrazně se tak urychlilo vyplácení záloh na demolice a uzavírání smluv v rámci dotačního programu Živel.

K dnešnímu dni eviduje SFPI 956 žádostí o 1,23 mld. Kč, smlouvu má uzavřenou už 676 žadatelů v celkové částce více než 916 mil. Kč. Vyplaceno bylo na dotacích přes 361 mil. Kč plus byly poskytnuty dva úvěry ve výši celkem 3,5 mil. Kč. Dotace je vyplácena zpětně proti doloženým daňovým dokladům. Program je otevřen na dva roky, lidé tedy mohou žádat o podporu až do června 2023.

Ministr navíc v pondělí 7. 2. 2022, kdy navštívil obce Hrušky, Moravskou Novou Ves, Hodonín, Lužici a Mikulčice oznámil, že spolu s MPO vyhlásí program i pro lidi, na které žádná vládní pomoc dosud nepamatovala.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

10. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2244 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál