Bohumil Trampota: Kofola: Mírný růst výnosů, inflace vstupů, splnění celoročních cílů

Bohumil Trampota: Kofola: Mírný růst výnosů, inflace vstupů, splnění celoročních cílů

Kofola oznámí výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku. To sice nebylo zasaženo tvrdými restrikcemi, nicméně stále platila omezení. Tak jako v předchozím kvartálu výsledky negativně ovlivní růst cen vstupů. Očekáváme splnění celoročních cílů, velmi sledovaný bude výhled vedení Kofoly na tento rok.

Čtvrté čtvrtletí spolu s prvním jsou sezónně zdaleka nejslabší. Navíc pro výsledky Kofoly nebylo úplně pozitivní omezení v podobě povinných certifikátů nutných k návštěvě restauračních zařízení. Podle našich projekcí by tržby za Q4 21měly v meziročním srovnání mírně vzrůst na 1,4 mld. CZK(+1,4 % y/y). Stejně jako v předchozím kvartále zaznamená Kofola inflaci vstupů. Porostou náklady na základní materiály; cukr a sladidla, PET granulát, energie. U zisku na úrovni EBITDAčekáme pokles ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6,5 % na 116,4 mil. CZK. Čistý zisk za Q4 21 se překlopí do ztráty 92 mil. CZK(po -131,8 mil. za Q4 20).

Náš odhad výsledků za Q4 21 a již reportovaná čísla za 9M 21 naznačují celoroční zisk EBITDA na úrovni 1,102 mld. CZK. To by znamenalo střed rozmezí celoročního očekávání Kofoly, které bylo aktualizováno na 1,08 – 1,12 mld. CZK. Cíl, který si Kofola vytyčila pro minulý rok, by tak byl splněn.

Důležitý bude také výhled společnosti na tento rok. V našich projekcích očekáváme, že zisk EBITDA za rok 2022 překoná úroveň roku 2021.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2361 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál