Jaromír Gec: Vláda schválila rozpočet, který může dopadnout ještě lépe, než plánuje

Jaromír Gec: Vláda schválila rozpočet, který může dopadnout ještě lépe, než plánuje

Vláda dnes schválila nový rozpočet na letošní rok s deficitem 280 mld. Kč. Oproti původnímu návrhu z pera minulé vlády je očekávaný schodek zhruba o 100 mld. Kč nižší, jak již bylo dříve avizováno v médiích. Na výdajové straně vláda plánuje uspořit oproti původnímu návrhu bezmála 80 mld. Kč. Z toho 62 mld. Kč by mělo připadnout na snížení běžných výdajů. Poklesnout by měly výdaje na energie a služby (o 13 mld. Kč), zpět na loňskou úroveň by se měly vrátit platby za státní pojištěnce (úspora 14 mld. Kč). Šetřit by se mělo i na platech státních zaměstnanců (8,8 mld. Kč) a neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům jako např. dotacích na obnovitelné zdroje energie (8 mld. Kč). Škrty se týkají i investic, které nebyly dostatečně připravené, a tudíž nejsou letos uskutečnitelné (např. zakázky ministerstva obrany na bojová vozidla pěchoty ve výši 15,4 mld. Kč).

O dalších 20 mld. Kč by měl podle plánu ministerstva financí letošní schodek snížit aktualizovaný výhled makroekonomického vývoje. V důsledku toho by se měly zvýšit příjmy o zhruba 60 mld. Kč, z nichž bude ale přibližně 40 mld. Kč využito na pokrytí dodatečných výdajů jako např. mimořádnou valorizaci penzí vlivem zvýšené inflace (21 mld. Kč), příspěvky na bydlení kvůli vyšším cenám energií (3 mld. Kč), vyšší náklady dluhové služby v souvislosti s růstem úrokových sazeb (5 mld. Kč) a kompenzační programy.

Aktuálně vidíme rizika jako vychýlená ve směru ještě nižšího schodku. K tomu nás vede kromě tradičně spíše konzervativního přístupu ministerstva i minulý týden zveřejněný první odhad růstu tuzemské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2021 (meziročně + 3,6 %), který znatelně (o 1,1 pb) překonal lednovou prognózu ministerstva financí, na základě které byl nový rozpočet sestavován. Ve srovnání s lednovou makroekonomickou prognózou ministerstva navíc očekáváme letos výrazně vyšší reálnou spotřebu domácností (3,9 % vs. 2,3 %), která by měla podpořit mj. inkaso DPH.

Solidní růst spotřeby v letošním roce by měl odrážet kromě rozpouštění minulých úspor i námi očekávaný vyšší nominální mzdový růst. K němu podle nás povedou zvýšené mzdové požadavky zaměstnanců zejména v souvislosti s vysokou inflací, které by měly - v situaci přetrvávajícího napětí na trhu práce a nedostatku zaměstnanců - zbrzdit letošní pokles reálných mezd na 1,2 % (ministerstvo financí očekává letos snížení reálných mezd o 3,2 %).

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0358 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál